Leserbrev

«Kutt ut alle fasilitetene, samarbeid med Romsdalseggen»

Nesaksla.  Foto: Jensen & Skodvin Arkitekter

Leserbrev

De blunket nok lurt til hverandre Ti-gjengen på Spiret etter at de hadde servert Vassli at «i gamle dager var det vanlig å bære skia opp til Aksla for å gå på ski der oppe». Vassli, nå er du så hissig på grøten at du biter på agnløs krok! Som jeg har referert lesjingen før: Det er lov å bruke hue! Når en får slike spesielle opplysninger, må det være et klart varsku om å sjekke sannhetsgraden! Tenk deg at du selv vil teste påstanden. Lån deg snart hundre år gamle sko og ski, prøv å baske deg i snøen opp til Aksla for så å skulle «nyte» skidagen der oppe. Vinter i Norge betyr korte dager, så det ville ikke bli så mye skiglede på deg før du måtte snu for å unngå kveldsmørket. Det er snart 70 år siden jeg kom inn i alpingjengen inni Haudalan. Det var aldri noen av de voksne, med Hans Lange i spissen, som noen gang nevnte at det var noen som var så «gælen» at de basket seg opp på Aksla for å bale i djup snø. Det var i lavlandet at forholdene var akseptable. «Fake Newsen» har ført til at Vassli skryter av at det «kan være mange turalternativer på toppen, også på vinterstid». Hvem vil velge det ulendte terrenget på Aksla i stedet for velpreparerte anlegg i Skorgedalen og på Bjorli?

Jeg har tidligere kritisert forrige kommuneleder for å la skryt ta overhånd. Det er ikke nødvendig å følge den linja til topps – til Aksla. Det skal bli «rasteplasser og benker, og ikke minst nye spektakulære utsiktspunkter, ala Rampestreken», skrytes det av. Sannheten er at det ikke har blitt noen nye utsiktspunkter! Det er nok de som går Romsdalseggen som ser mest utsiktspunkter. Det er de som er fjellvandrere og som tar turen for å oppleve det som naturen har å by på. Neppe båtturistene som en visstnok forventer seg mye positivt fra.

Buldrekurs og paragliding fristes det med: Skulle det mot formodning bli noe av det, vil jeg prøve å melde meg på det. Men det er vel ikke noe for en 80-åring? Det skal bli en gangsti som skal kunne brukes av folk i rullestol! Når «dollardamene» fra båtene som ligger et stykke utpå reden kommer, holder det ikke med en gangsti. Høyhælte sko og rullestol krever asfaltert bane med møteplasser!

Gondolen førte til avslag for Norsk Tindesenter på dets søknad om at Romsdalseggen skal få status som Nasjonal turiststi. Er det Gondolens «medfølgende fasiliteter» som har gjort utslaget, altså Vasslis oppskrytte «tureldorado»? Betyr det at hvis man samarbeidet om gondolen og Nasjonal turiststi, så kunne begge prosjektene ha blitt en realitet? Altså uten «fasilitetene»! 300.000 kr i årlig driftstilskudd hadde betydd enormt mye for Romsdalseggen, men også en del for kommunen vil jeg tro.

Vi har vært høyt til fjells flere plasser i Europa. Aldri noe annet enn et beskjedent spisested på toppen. Hva er det slags nye turfolk som skal fornøyes?

Mitt seriøse forslag: Vassli: Kutt ut alle fasilitetene, samarbeid med Romsdalseggen hvis det er mulighet for at de kan bli opptatt som Nasjonal turiststi. Det var Romsdalseggen som skapte favorittstempelet som området har fått. De fortjener ikke å bli «underdogs». Gondolen har mye å takke dem for. Dersom gondolen overlever økonomisk, vil det bety at det er et godt prosjekt. Da kan kanskje tiden for dine fasiliteter få sin renessanse!