Solrun Røsvik Sørli, førstekandidat for KrF   Foto: Arnt Øyvind Siem

Leserbrev

Gondol og ytringsfrihet

Jeg tror det finns få grenser for hva som kan sies, dersom det sies med vennlighet og respekt.

Ja, nei eller ja, men. Krf har sagt ja til gondolbane, på linje med de fleste partiene. Som blodfersk politiker er jeg forsiktig med å uttale meg om saken, men så mye har jeg forstått at i lokalpolitikk må man ha flere tanker i hodet samtidig. Det handler om å gå for verdier til fordel for andre.

Jeg er også blant skeptikerne. Ved å nyte freden og utsikten på Aksla en kveld, er det det lett å forstå vemodet ved å gripe inn i den sentrumsnære perlen. De folkevalgte politikerne i Rauma har gått for å bygge opp et sterkt sentrum, altså en markering av kommunens kjerne, byen Åndalsnes. Dette på tross av mye pes. Da er kanskje Akslas nåværende status en av prisene som skal betales. Særpreget med en by er nettopp at det ikke er uberørt, men godt regulert. Kan vi egentlig la denne muligheten gå fra oss? Så har vi titalls tilsvarende, flotte turer med uberørt natur ved å kjøre 10-20 minutter. Det er ikke mye kø i Måndalsfjella om sommeren. 

Magnhild Vik gir en historikk som viser at bygging av gondolbane har vært en sak siden lenge før 2001. Flere erfarne politikere har fokusert på «hvordan», altså en ryddig og demokratisk prosess videre, ikke «om». Krf stiller oss bak dette.

Vennlighet og respekt. I sin siste nyttårstale holdt kongen fram verdiene «Vennlighet og respekt». Krf har nedfelt dette i vårt program, som grunnlag for en god samarbeidstone i politikken. Hjertesaker får fram sterke krefter i mennesker. Ja, takk og pris for personer som brenner for verdier. Uten brennende ildsjeler ville vi ikke hatt utvikling på noe nivå i samfunnet vårt. Samtidig er det livets vanskeligste kunst å praktisere bruk av to ører til fordel for èn munn, og ha evne til å respektere og bekrefte hva andre står for, på tross av en total annen overbevisning. Min er erfaring er at nærmest alle meninger er mulig å forstå, men det krever nysgjerrighet og et åpent sinn til motpart til fordel for behovet for å overbevise.  Noen har kommentert faren ved bruk av adjektiver. Jeg stiller meg bak det. I det man begynner å beskrive hverandre, er det ikke snakk om meningsutveksling lenger. Jeg tror det finns få grenser for hva som kan sies, dersom det sies med vennlighet og respekt. Mangt menes om kongehuset, men kongen er en klok mann, som har fått prøve ut det han står for.