Bakgrunn

I mars 2017 ble Kirken gjennom Åndalsnes Avis gjort kjent med planer for bygging av kunstgressbane mellom Hen kirke med kirkegård og Isfjorden skole. Kirkens ulike instanser var ikke informert om planene. Kirkested og gravplass var ikke hensyntatt i planene, og det fremgikk ikke at det er spesielle hensyn som må ivaretas.

Kommunen har ansvar for arealplanlegging, og skal være kjent med bygninger og områder vernet etter Kulturminneloven, og skal sørge for at nødvendige hensyn til disse tas i utbyggingsplaner. I slike saker skal kommunen søke råd hos Riksantikvaren og Biskopen for å undersøke hvilke restriksjoner som gjelder, før en går i gang med å planlegge utbygging. Etter Kirkelovens §21 er det ikke tillatt å bygge nærmere kirke enn 60 meter i spredtbygd område, og innenfor en 300 meters sone skal Biskop og Fylkesmann uttale seg.

Det har vært flere artikler i media om denne saken, og det har vært et møte i regi av kommunen der de ulike partene deltok (ref. ÅA 31.5.18). Gjeldende lov- og regelverk er ikke kommet tydelig frem i artiklene, heller ikke at en kunstgressbane innebærer en bruksendring fra skoleområde til et idrettsanlegg.

Kirken ønsker levende lokalsamfunn med tilbud til barn og ungdom. Kirken har forståelse for Isfjorden idrettslags ønske om, og behov for, en kunstgressbane. Samtidig er vi opptatt av at gjeldende lov- og regelverk for kirke og gravsted følges, og at de nødvendige hensyn tas. Slik denne saken har vært fremstilt, kan den oppfattes som en interessekonflikt mellom ulike parter. Det er derfor fra Kirkens side viktig å understreke at det å ivareta hensyn til kirke og gravsted, er å ivareta verdier for alle i bygda. Det er bygdas innbyggere - de samme menneskene - som både har behov for kirkelige handlinger, en verdig gravplass og et idrettstilbud til barn og unge. De ulike behovene er ikke nødvendigvis synlige eller tilstede for alle til enhver tid, men er like fullt reelle.

Det har vært kirke og gravplass på Hen siden 1100-tallet. Hen kirke er vernet av Riksantikvaren, og kirkestedet med gravplass og omgivelser er totalfredet etter Kulturminneloven.

Hen kirke er regelmessig i bruk til ulike formål; gudstjenester, kirkelige handlinger, undervisning, musikk- og kulturarrangementer og møter.

Gravplassen er for alle, uavhengig av religion og livssyn. En gravplass skiller seg ved sin bruk fra alle andre områder, skal gi en verdig ramme for gravferden og den enkelte grav er viktig for de gjenlevende. Mange opplever sine tyngste øyeblikk i livet på gravplassen. Gravplassen skal holdes i hevd, forvaltes med orden og verdighet, og ha buffersone til naboer. Støyskjerming er viktig for både gravplass og kirke.

Mellom Hen kirke med gravplass og Isfjorden skole er omgivelsene i dag utformet slik at særegenheten ivaretas på en tilfredsstillende måte, med fysisk avstand og beplantning. Skolens uteområde er mest i bruk på dagtid og under tilsyn av skolens ansatte. Kirken opplever at skolen ivaretar naboskapet på en god og tilfredsstillende måte.

Lover og forvaltning– rammer og hensikt

Forvaltning av kirker og kirkegårder omfattes av flere lovverk utarbeidet av sentrale myndigheter. Aktuelt i saken er Kirkeloven, Gravferdsloven og Kulturminneloven med forskrifter. Hensikten med lovverket er å ivareta de spesielle behov og hensyn man har rundt kirker, gravplasser og kulturminner. Ved en plassering av ulike anlegg ved kirke og gravplass, skal det derfor tas hensyn av ulik karakter, og korrekt saksgang og- behandling er derfor svært viktig.

Det er ulike instanser som forvalter regelverket. Instansene skal involveres, ha uttalelsesmulighet og fatte vedtak i saker som vedrører kirker og gravsteder. Forvaltning av kirken og dens omgivelser skal samordnes med Plan- og bygningsloven og de nevnte lovene.

Menighetsråd og fellesråd representerer Kirken lokalt. Fellesrådet har ansvar for gravplassforvaltningen. Biskopen er høringsinstans i plansaker som rører ved kirke- og gravplassforvaltning, og er den som har myndighet til å treffe vedtak. Tilsvarende er Riksantikvaren og Fylkeskommunen høringsinstanser i plansaker som berører kulturminner. Departementene er klageinstanser på vedtak.

Bygging av fotballanlegg med lysmaster og ballnett på dagens skoleområde innebærer en bruksendring fra skoleområde til idrettsanlegg, og må derfor behandles i henhold til Plan- og bygningsloven.

Veien videre

Vår oppgave er å forvalte kirke og gravplass i samsvar med de retningslinjer gitt av lovgivende organer. Den foreslåtte utbyggingen av kunstgressbane mellom skole og kirke ligger innenfor et vernet område og kommer i konflikt med gjeldende lovverk. Biskopen har fullmakt til å fatte vedtak, og saken kan ankes til departementet.

Vi håper denne saken kan løses på en måte som ivaretar de hensyn vi har vist til i dette innlegget.

Erling Nevland, prost i Indre Romsdal prosti

Ann-Kjersti K. Hærnes, leder i Rauma kirkelige fellesråd

Magny Landre, kirkeverge i Rauma kirkelige fellesråd