Alle vil ha et politi som skaper trygghet, som er effektivt og som vi har tillit til. I dag snakkes det om endret trusselbilde, et mer voldelig samfunn og trusler om terror som har gitt justisministeren argumenter for permanent å gi norsk politi ladde pistoler i beltet. Den midlertidige bævepningen har blitt utvidet flere ganger og er i dag mer permanent enn midlertidig.

Det er grunn til å spørre seg om det er viktig og nødvendig at lokale politifolk ved Rauma lensmannskontor har en ladd pistol som en del av sin daglige uniform på jobb. Og det er ikke minst grunn til å spørre om det er forskjell på å være politi i Oslo eller Bergen og Åndalsnes eller Sunndalsøra.

Vi er på ingen måte uenig i at våre lokale politifolk skal ha våpen i beltet når en person i psykisk ubalanse har tatt gisler i den lokale banken. Men det er ikke det det handler om. Den muligheten for bevæpning har alltid vært der og har alltid kunnet bli tatt i bruk.

Men hvorfor skal våre lokale politifolk ha ladd pistol i belte på en patrulje under Romsdalsmartnan eller når de skal roe gemyttene under en gryende slåsskamp under RaumaRock? Dette har ikke vært nødvendig tidligere og kan heller ikke være nødvendig i dag for at politiet skal gi oss trygghet.

Tvert om. Det har vi nylig sett noen svært uheldige eksempler på. Senest i forrige uke med en skyteepisode i Oslo og en på Ottestad utenfor Hamar.

Generalløytnant Robert Mood i Forsvaret har sagt at bruk av våpen alltid må være en siste utveg. Og han er opptatt av at dette må være en kultur i politiet som fortsatt må dyrkes for alt den er verdt. Han sier også at et bevæpnet politi bør være et utrykk for en voldsom beredskap som krever et svært høyt treningsnivå for å sikre at man treffer det man skal treffe og skal sikte på. Mood mener dette er så krevende at det krever politistyrker med spesialtrening.

Målet for norsk politi må være å håndtere situasjoner uten våpenmakt. Målet må også være at et våpen i beltet ikke må føre til at situasjoner ekskalerer og at skudd blir løsnet når de aldri burde ha vært avfyrt. Bruk av våpen i politiet må fortsatt være siste utveg og ikke et svært farlig førstevalg.