Daglig kommer det nyheter om bedrifter som permitterer og sier opp ansatte. Da er det oppsiktsvekkende at to lokale gründere lanserer planer om en ny fabrikk som skal sysselsette 60 ansatte. Folk som Arild Hartviksen og André Venås må vi heie på. Vi håper de lykkes med planene.

Deres planer er å bygge en moderne elementfabrikk på 7.500 kvadratmeter. Prislapp: 150 millioner kroner. At de våger og vil satse så mye i ei tid der det innenfor mange områder av næringslivet er tungt og vanskelig, er det bare å ta av seg hatten for.

Også lokalt næringsliv føler på nedgangen i oljesørvis. Ringvirkningene er merkbare, og flere bedrifter i Rauma har vært nødt til å tilpasse seg en lavere aktivitet og å permittere ansatte. De siste ledighetstallene forteller at Rauma har større ledighet enn fylkessnittet, og fylkessnittet er høgere enn landssnittet.

10. mai skal politikerne i Rauma kommunestyre behandle rammeavtalen mellom Elementpartner AS og Rauma kommune. Det er en framforhandlet avtale det det er vanskelig å si nei til. Vi snakker om 25 nye og etterlengtete arbeidsplasser i Rauma. Det er ikke hverdagskost. I avtalen mellom Elementpartner og kommunen går det fram at kommunen og Elementpartner, vederlagsfritt for partene, skal bytte to tomter; Dokka mot Nesstranda.

Det som imidlertid koster penger for kommunen, og som det trolig blir en debatt om i kommunestyret, er å overta dagens tomt som Elementpartner eier i Teglverket. Tomteprisen er anslått til 17 millioner kroner og kommunen må kjøpe tomta en gang mellom 2017 og 2022 – alt avhengig av når Elementpartner flytter fra Teglverket.

I avtalen framgår det også at kommunen må betale utfylling av Dokka. Utfyllinga er beregnet å koste fem millioner kroner.

I den økonomiske situasjonen som kommunen er i, kan 22 millioner kroner virke skremmende. Slik vi så langt kjenner saken, ser vi risikoen som begrenset for å kjøpe tomta i Teglverket for 17 millioner kroner. Den kan selges videre til boligformål eller leies ut. Men det kan bli en politisk nøtt.