Det er uforståelig at Norges Fotballforbund ikke tar en uforbeholden avstand fra bruken av ordet hat i fotball. Dessverre bidrar unnfallenheten fra fotballforbundet til å svekke slagkraften og verdiene bak både Handshake for Peace og MOT.

Her er saka: Natt til mandag feiret Rosenborg Ballklub seriemesterskapet sammen med sine supportere. Klubben har vært suverene i år og kan bli både serie- og cupmester. Men de er alt annet enn norgesmestre i feiring og oppførsel: Lagets spillere brukte anledningen til å fokusere på konkurrenten og skrek ut sammen med supporterne: «Hater, hater, hater Molde by!».

Når spillerne deltar i allsangen og RBK-trener Kåre Ingebrigtsen forsvarer handlingen, skulle en tro at NFF-sjef Kjetil Siem og Norges Fotballforbund ville ta affære. Er det slik forbundet ønsker at rollemodeller, som brukes aktivt både i Handshake for Peace-prosjektet og i MOT-prosjektet for et varmere og tryggere samfunn, skal framstå? Svaret burde opplagt være nei. Her hadde de muligheter til å statuere et eksempel, de kunne løftet fram kjerneverdiene og de kunne tatt et oppgjør med hetsing og ordbruk. I stedet valgte Norges Fotballforbund ikke å reagere.

Flere profilerte personer i Fotball-Norge gjør narr av at Molde Fotballklubb har reagert på at spillere i Rosenborg bidrar i hat-sangen. Kåre Ingebrigtsen har brukt ordet hårsår om Molde Fotballklubb. – Såpass gutteaktige må vi være. Litt allsang med glimt i øyet, er lov, mener fotballekspert Morten Langli, som er blant mange som har uttalt- og engasjert seg.

Det er på sin plass å minne om at det er langt flere enn bare miljøet i og rundt Molde Fotballklubb som reagerer. Det er også mange utenfor fylkets grenser som ikke kan begripe at fotballspillere og -supportere skal være frakoplet det øvrige samfunnets normer.

Nei, dette er ikke akseptabelt. Når mennesker føler seg forulempet og hetset, og flertallet mener at «dette skal de tåle», er vi ved kjernen av problemet: Dette er mobbingens ufine vesen, som Norges Fotballforbund ikke vil ta avstand fra. Heldigvis ser det ut til at MOT har ryggrad til å si ifra, og vi er spent på utfallet og reaksjonen derfra.