Dødsfallet ved Åndalsnes samfunnshus natt til søndag preger hele kommunen. Først og fremst er to familier rammet hardt, men også ungdomsmiljøet på Åndalsnes er sterkt berørt av det som har skjedd etter at Tobias Hattrem Moa (21) døde og en 23 år gammel mann fra Rauma er siktet i saken.

Allerede søndag morgen var kommunens kriseteam kalt sammen. De sørget for at berørte hadde et sted å møtes etter hvert som nyheten om tragedien spredte seg, med Røde Kors og Rauma kommune som vertskap på Rauma kulturhus. Mange ungdommer var innom, og vårt inntrykk er at tilbudet ble verdsatt.

Uavhengig av skyldspørsmålet er det viktig å huske at det er to familier som nå er særlig hardt rammet; familien til Tobias (21), og familien til 23-åringen som ble pågrepet natt til søndag og siktet i saken. Og så er det greit å minne om et grunnleggende prinsipp i en rettsstat: Enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist.Folk reagerer med sorg, sjokk, fortvilelse - ja, noen også med sinne over det som har skjedd. Det er ingen fasit på hvordan sorgen håndteres og reaksjonsmønsteret er forskjellig fra person til person. Men i en situasjon der sorgen skal få utløp på ulikt vis, er det viktig å være til stede for hverandre, som diakon Rune Singelstad så viktig påpeker.

– Ikke mase på hverandre, men være der og være bevisst på reaksjoner. Foreldre må ikke minst være oppmerksom på ungdommene sine, sa Singelstad til Åndalsnes Avis søndag ettermiddag. Det er kloke ord å ta med seg i en vanskelig tid.

I forbindelse med en slik hendelse, er det mange rykter som oppstår og som spres, både verbalt og gjennom sosiale medier. Vær forsiktig med hva som skrives og sies. Vi oppfordrer til å vise respekt ved å la politiet kartlegge hva som virkelig har skjedd. Og med fakta på plass er det domstolens ansvar å dømme.