HAR DU TENKT OVER hva fjellfestivalen betyr for deg? For meg er den en del av det perfekte bildet jeg liker å tegne av hjemstedet mitt, både til meg selv og andre. I programmet til fjellfestivalen kan man kan lese om de vakre toppene, de utfordrende klatrerutene, og om Romsdalen som mekka for naturelskere og fjellsportentusiaster. Festivalen handler om indrefileten som Rauma og Romsdal har å by på.

JEG SKULLE ØNSKE at Rauma kun var et glanset bilde med naturglede og landskjente, kritthvite topper, og at alle bygdene og Åndalsnes sentrum i tillegg så ut som for eksempel Park City i Utah i USA. Den lille fjellsports- og OL-byen er ikke stort større enn Åndalsnes, men har fjellsportsbutikker og motebutikker som perler på en snor i hovedgata og bebyggelse som stort sett består av trefargete, koselige tømmerhus.

I HODET MITT har imidlertid Rauma også en annen, litt falmet bakside i grått papir. Denne baksiden forteller ikke nødvendigvis sannheten om hvordan Rauma er for alle, men den representerer den hverdagen som mange raumaværinger ser og lever i. Mange har interesser som ikke er forankret i natur, og de bryr seg ikke døyten om klatrehelten Arne Randers Heen eller Halls Renne på Romsdalshorn. De ser ikke hvite fjelltopper, men et slitt Åndalsnes sentrum med mange tomme butikkvinduer, få fritidstilbud til ungdom, et grelt Øran industriområde, og de opplever at "ingenting" skjer. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg til en viss grad ser dette selv også, samme hvor mye jeg prøver å fokusere på glansbildet mitt.

I RAUMA GJØRES DET en fenomenal jobb med merkevarebygging og identitetsskaping som blir lagt merke til nasjonalt, og Norsk fjellfestival er en viktig del av dette arbeidet. Veldig mange i Rauma er stolte av naturen vår, og er glade i å bruke den. Vi må imidlertid ikke glemme at også her i Rauma er folk forskjellige, og at ikke alle blir blanke i øynene av stolthet når de overhører noen skryte av Trollveggen på toget - men kanskje heller sukker tungt. Vi må skape et lokalsamfunn hvor så mange som mulig trives, uansett interesse, selv om Rauma selvsagt alltid vil ha mer å tilby en naturglad person enn for eksempel en bilglad person.

JEG HAR LYST TIL å nevne en ting til. Jeg har bodd noen år utenfor Rauma, og titt og ofte har jeg måttet forklare hvor jeg kommer fra. De fleste tipper Molde, og da pleier jeg å spille imponert og forklare "bare litt lengre øst, fra en liten bygd som heter Isfjorden". Av og til forklarer jeg "rundt der hvor Trollveggen og Trollstigen er", eller innimellom "du vet hvor Åndalsnes er? Ja, der". Hvis jeg har med et håpløst tilfelle å gjøre (nesten uten unntak østlendinger, av en eller annen grunn), så sier jeg meg fornøyd dersom han eller hun forstår hvor Molde er.

JEG HAR IMIDLERTID enda til gode å svare "der Norsk fjellfestival er". Hvis man løfter blikket litt, så oppdager man at majoriteten i kongeriket ikke vet stort om Norsk fjellfestival - verken hvor den finner sted eller hva den dreier seg om. Å skape en nasjonal, og forhåpentligvis også internasjonal, merkevare tar selvsagt tid, men jeg håper at jeg om noen få år med suksess kan legge til "Norsk fjellfestival" i min samling av forklaringer på hvor jeg kommer fra.

God festival!