I løpet av VM på ski i Holmenkollen har Marit Bjørgen tatt fire gull i langrennssporet. Vi har gledet oss over prestasjonene til "jernkvinnen" fra Rognes i Sør-Trøndelag. Men alt har ikke alltid vært like gullfarget for Bjørgen. Resultatene uteble under mesterskapene både i 2006, 2007 og 2009. Selvtilliten var borte, tårene var mange og både hun sjøl og andre trodde storhetstiden var over. Hun søkte hjelp hos psykolog for å komme på vinnersporet igjen. Og det klarte hun; i 2009 var hun tilbake på toppen under VM i Oberstdorf og ikke minst under OL i Vancouver i fjor hvor det ble tre gull, en sølv og en bronse.PSYKIATRISK DAGSENTER på Åndalsnes markerte for halvannen uke siden sitt 15-års jubileum. Brukerne har søkt hjelp og vært like åpen som Marit Bjørgen. Og flere har vist framgang, ikke minst fordi de velger å være åpen i forhold til en sjukdom. De har innsett behovet for hjelp, på samme måte som Bjørgen. Og de har blitt møtt med åpne armer av fagpersonellet på dagsenteret gjennom Minni Andal og Bente Heen. De to skal ha mye av æren for åpenheten rundt dagsenteret.

VI KAN IKKE SAMMENLIKNE de utfordringer Marit Bjørgen slet med og de vansker som brukerne på dagsenteret sliter med i hverdagen. Men vi kan sammenlikne at de velger å være åpen, velger å fortelle at de behøver hjelp og at alle dagene ikke har vært eller er like enkle. Bjørgen har spradet rundt med gulljakke under VM. Ei slik gulljakke kunne vi gjerne ha overrakt både de som driver dagsenteret på Åndalsnes og til de som sto fram og fortalte åpent om sine vansker under jubileumsfeiringa forrige onsdag.

DAGSENTERET har brutt ei barriere. Hemmelighetskremmeriet rundt det faktum at folk sliter med psykiatriske utfordringer hører nå forhåpentligvis fortida til. Tida da de fleste av oss mente det var bare "tullinger" som bodde på Oppdøl og på Reitgjerdet. Vi visste nesten ingen ting hva som var galt med dem som måtte på disse institusjonene. Ingen fortalte oss det; disse personene ble gjemt og glemt. Ingen snakket om dem. Og vi tror vel heller ikke at det var så mange som snakket med dem. Oppslaget i Åndalsnes Avis for ei uke siden hadde aldri blitt til for 10-15 år siden. Ganske enkelt fordi brukerne ikke hadde tatt sjansen på å stå fram.

KOMMUNEN går mot millionoverskudd i 2010. Politikerne behøver ikke skjære ned så mye som de først trodde. Dagsenteret har mistet ei halv stilling, noe mer kan det ikke kuttes for at de per i dag 40 brukerne skal få et minimumstilbud. Vi skal huske at Psykiatrisk Dagsenter er holdepunktet, selve livsnerven, for mange. I en hverdag som ikke har så mye annet å by dem enn et besøk for å treffe andre. Her får de den gode samtalen, her føler de trygghet og her er de en del av et sosialt nettverk som er avgjørende for at de skal kunne "holde hodet over vannet".

DET ER GLEDELIG å se at psykiske lidelser ikke lenger glemmes bort. Noen er så åpen at de bruker det som terapi for å komme seg videre i livet. De brøyter også veg for at andre kan gjøre det samme. Det gjorde inntrykk å høre brukerne sette ord på sjukdommen. Så sterk var opplevelsen at jeg fristes til å si at det er flere gullvinnere enn Marit Bjørgen. Og jeg legger til at flere sliter enn vi kanskje tror. Ta deg tid til å lytte hvis noen i din familie eller omgangskrets har behov for å snakke. Ikke alle har mot til å ta initiativ til den fortrolige samtalen. Ser du signalene så ta gjerne tak for å få til en dialog. Det handler om å bry seg.