Åpninga fant sted i går formiddag. 20 nye turmål står klar og venter på besøk av deg. Ikke alle er åpnet ennå, men når vinteren slipper taket for godt er alle klare for klipp og besøk. Turmålene er enda mer varierte enn tidligere. Samtidig er lista i år lagt enda høgere for dem som vil samle 20 turmål i tursekken. Puttegga blir den største utfordringen, men vi bor i "Verdens beste kommune for naturglade mennesker" og det kan fort hende at fylkets høgeste fjell får mer besøk enn på veldig lenge. NOEN sier de ikke synes noe om å gå i kø når de skal ut på tur. Det skal de sjølsagt få lov å mene, men turmålene er åpne døgnet rundt og i mange måneder. Du slipper å gå dit du skal klippe i heftet sammen med mange andre. Det er fullt mulig å besøke turmål uten å treffe på andre. Men mitt synspunkt er at det alltid er hyggelig å treffe andre, kanskje også nye ansikter du slår av en prat med. Vi er lettere på hils og vi stanser lettere opp for å utveksle noen ord når vi treffes ute i naturen eller for den saks skyld langt utafor kommunens grenser enn hvis vi skulle treffe de samme personene i gågata på Åndalsnes.

FOR FEMTE ÅRET PÅ RAD inviteres alle, både vi som bor her og de som besøker oss, til å være med ut på tur. Bedre helse og økt lokalkunnskap er viktige elementer du får med deg på turene i for mange ukjent landskap i egen kommune. Det er flere steder i Rauma jeg aldri har vært gjennom mine snart 26 år i kommunen. Og dette er steder jeg neppe hadde besøkt hvis det ikke var for brosjyra som gir god rutebeskrivelse, tidsbruk og vanskelighetgrad.

PÅ LANGT NÆR ALLE i kommunen er bitt av turbasillen. Jeg er vel heller ikke blant dem som hiver på meg turskoene og fyker opp på neste fjelltopp eller legger ut på flere turmål hver eneste helg. Sju klipp i brosjyra i fjor og ti året før. Og jeg valgte meg på ingen måte de lengste turene. Hele poenget er imidlertid at det i alle fall ble noen turer i løpet av sommerhalvåret. Kjernen er altså at turmålene er en spore til frisk luft og litt puls, om ikke annet. Det føles godt å komme litt ut av vinterdvalen igjen.

NORSK FJELLFESTIVAL er to måneder unna. Titt og ofte får også vi spørsmål om programmet og tidspunktet for årets fjellfestival fra mennesker som er i gang med ferieplanlegginga og prioriterer fjellfestivalen. En festival som har målsettinga klar; det fremste fjell- og friluftsarrangementet i Norge. Det er en visjon og et mål som de er på god veg mot å klare. Og det i seg selv er ambisiøst når vi vet at Rauma på langt nær er alene om verken å arrangere storslåtte festivaler eller ha ambisjoner om å trekke til seg tusenvis av besøkende til sin storslåtte natur. Det er kamp om turistene som søker naturopplevelser. En kamp som vil bli enda tøffere og krevende i framtida.

ROMSDALSEGGEN er et turmål som mange lar seg begeistre over. Reiselivssjefen, Hilde Gråberg Bakke, har gjort en kjempejobb med å gjøre denne turen kjent også utover våre landegrenser. Turen er med på å trekke besøkende til kommunen. Turmålkonkurransen kan fort bli det samme. Ikke det at jeg tror at de som legger ferieuka eller ukene til Rauma har ambisjoner om 20 turmål i løpet av ei så kort tid. Men turmålene ligger der, brosjyrene likeså. Det er lettere å ta turen når det er tilrettelagt. Og i forbindelse med tilretteleggelsen er det mange å takke; dugnadsinnsatsen er formidabel. Ikke bare rundt turmålene. Men også rundt fjellfestivalen og andre naturopplevelser i kommunen vår.

God helg!

Lars Smisethjell

ansvarlig redaktør