Leder torsdag 8. april 2021

Alt blir bra, men usikkert når det igjen blir normalt

La fram planen: Statsminister Erna Solberg la onsdag fram gjenåpningsplanen for Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB 

Leder

For en koronasliten befolkning er regjeringens gjenåpningsplan for Norge et lyspunkt og et håp som ligger framfor oss. At vi nå ser lyset i enden av tunnelen gjør det mulig at enda flere av oss skal klare å holde ut litt til med strenge koronatiltak og -restriksjoner.

Onsdag kunne statsminister Erna Solberg legge fram for Stortinget planen som regjeringa har lagt for gjenåpningen av Norge etter at koronapandemien for over ett år siden lammet hele landet. Og klokelig nok var hun svært forsiktig med å en konkret tidsplan. For det er svært mange usikkerhetsmomenter som regjeringa er nødt til å ta hensyn til.

– Vi kommer ikke med konkrete datoer, men vi sier hvilke forutsetninger som må være til stede for at vi kan åpne opp – og i hvilken rekkefølge vi skal åpne opp de ulike delene av samfunnet, sa Solberg.

Forutsetningene som avgjør hvor raskt samfunnet kan normaliseres, er vaksinetempoet, smitteutviklinga og hvor mange koronapasienter som utfordrer sykehusenes kapasitet. På nåværende tidspunkt gir verken vaksinetempoet eller smitteutviklinga i Norge grunnlag for en rask gjenåpning av Norge.

For regjeringa er det krevende å ha så mange roller; motivere folk til å holde ut, men ikke åpne opp mer av hensyn til folks helse. Samtidig skal den lytte til næringslivet som sliter hardt økonomisk og som vil ha større frihet, og den må ta hensyn til at det er mange som sliter etter et år med innstramminger.

Statsministeren kjenner nok på at hun igjen må be oss stå på litt til for å komme opp den siste kneika. Og det er nok ekstra vanskelig at hun ikke vet når hun kan servere oss Kvikk Lunsj og appelsin på toppen. I beste fall i løpet av sommeren. I verste fall ikke i 2021 i det hele tatt.

For regjeringa blir det viktig å fortsette og hjelpe dem som sliter på grunn av koronaen, enten det er mennesker eller bedrifter.

For oss andre må vi hjelpe hverandre til å holde ut litt til. Sjøl om vi ser lyset i tunnelen, så må vi fortsette med smitteverntiltakene; holde avstand, god håndhygiene og holde oss heime dersom vi kjenner antydninger til symptomer.

Alt blir bra. Men vi må være forberedt på at det fortsatt kan ta litt tid før Norge igjen blir normalt.