Leder lørdag 3. oktober

Et helt spesielt samfunn

Giverglede: Heidi Johansen (til venstre) ba folk på Facebook om å donere klær og leiker. Veileder Toril Bergsvik fra flyktningtjenesten er overveldet over givergleden. Foto: Even Ørjasæter 

Leder

Rauma har igjen vist sine gode kvaliteter som et samarbeidsvillig, ekte og raust samfunn. Da flere av beboerne i det brannherjete boligkomplekset i Teglverket mistet alt de eide, var hjelpen der i løpet av kort tid. Ikke bare kom det materiell hjelp, men vi så også flere innbyggere som gikk i verbal krig mot nettrollene i sosiale medier – og slik slo ring om de skadelidte.

Storbrannen torsdag gjorde 34 personer i 12 leiligheter hjemløse. Blant dem som ble rammet var mange barn. Leilighetene eies av Rauma Boliger AS og tildeles av flyktningtjenesten og NAV. I åtte av de kommunale boligene bodde det 29 personer som er tildelt bolig via flyktningtjenesten i Rauma.

Den kraftige brannen skjedde på dagtid. Mange mennesker var vitner til dramaet, og flere ble veldig berørt av det de så og opplevde, og ville på en eller annen måte hjelpe de som var rammet.

Ikke lenge etterpå ble det via Facebook satt i gang innsamling av klær – og da strømmet det også på med leiker og husgeråd. Ikke bare var det privatfolk som bidro, men også bedrifter i kommunen. Givergleden var stor. I løpet av noen timer hadde Heidi Johansen på frisørsalongen Pixies et berg av esker og poser med utstyr. Det var hun som igangsatte innsamlinga for barn. Og det pågår også innsamling for klær og sko for de voksne. Og nå også en Spleis-aksjon i regi av Sparebank 1 SMN.

– Det viser at sjøl om vi kan være litt treige å bli kjent med i starten, så stiller vi opp når det trengs, sa Toril Bergsvik i flyktningtjenesten så treffende, til Åndalsnes Avis.

Etter hvert som nyheten om brannen ble en rikssak, dukket også nettrollene opp i sosiale medier. Det ble skrevet talløse kommentarer i det som virket som et oppgulp av hatefulle ytringer rettet mot dem som sto der uten bolig og eiendeler – grunnløse påstander og uten kunnskap om faktiske forhold. Da var det godt å se en rekke Rauma-folk ta til motmæle og slå ring om dem som var kommet hit som flyktninger.

Det er mange å takke for at liv ikke gikk tapt i brannen. Redningsmannskaper fra brann, politi og helse gjorde en stor innsats. Men også personer fra filmcrewet, som hoppet over gjerdet, og sørget for å varsle folk i huset om brannen, må nevnes. Dessuten var kommunen raskt ute med å sette krisestab.

I løpet av kort tid, da krisen var et faktum, fikk vi synliggjort Rauma kommunes verdier samarbeidsvillig, ekte og raus. Det gjør Rauma til noe helt spesielt.