Leder tirsdag 4, juni 2019:

Tre tomter på billigsalg kan gi «ketsjupeffekt»

Bedre Utsikt: Tre tomter på billigsalg gir bedre utsikt for salg. Foto: Per-Kristian Bratteng 

Nye boliger vil være ei vitamininn-sprøyting for alle som bor nord i kommunen.

Leder

Det kan oppfattes som et dristig prosjekt å skulle være den første som kjøper tomt i et nytt boligfelt. Derfor er det smart av Rauma kommune å gi potensielle tomtekjøpere på Åfarnes ordentlig springfart. Salgsstuntet kan være det som skal til for å få fart på salget.

Det var i det siste kommunestyremøtet at Høyres Øyvind Hovde fikk samtlige politikere med på sitt forslag: Å selge tre tomter til redusert pris. Han brukte den vedtatte samfunnsplanen 2019-2030, der kommunen har en målsetting om 200 nye innbyggere og 200 nye boliger, som brekkstang. – Jeg vil nå at vi skal begynne med noe av dette. Vi har laget et nytt boligfelt på Åfarnes, og det står tomt. Det har stått tomt i to år, og det er ikke solgt ei eneste tomt. Vi må prøve å få sparket i gang salget, sa Hovde.

Kommunen har brukt store summer for å motivere til nye boliger på Nordsida. For to år siden investerte kommunen 12 millioner kroner for å opparbeide 16 byggeklare tomter. Men ingen har foreløpig turt å være den første som kjøper – sjøl om man får både utsikt og nærhet til skole og barnehage med på kjøpet.

Ordinær salgspris pr. tomt er på 590.000 kroner pluss gebyr. Hovdes forslag for de tre første tomtene er 50.000 kroner for teknisk anlegg og fem kroner kvadratmeteren. Det betyr at man får ei byggeklar tomt for under 60.000 kroner.

Det er å håpe at billigsalg skal være salgsutløsende. Vi husker utbyggingen av Frydenlund Vest, der også dette feltet sto ledig ganske lenge etter det gledelige utbyggingsvedtaket – så lenge at skepsisen kom sigende. Med da det første salget var gjort, så løsnet det.

Nye boliger vil være ei vitamininnsprøyting for alle som bor nord i kommunen. Men det vil også være med å trygge det offentlige velferdstilbudet som skoler og barnehager, som henger nøye sammen med folketall og demografi. Slikt sett er det et sterkt bidrag til lokalsamfunnet å bygge seg hus på Åfarnes.

Leder