I dag fylles en buss med barn og unge og voksne fra nesten hele kommunen på Åndalsnes. Og den setter kursen mot Tyskland og en liten by i nærheten av den mer kjente nordtyske byen Lübeck. Musikkorpset og drillkorpset skal være med under en nordisk korpsfestival. De skal være på tur i seks dager.

Rundt 15 voksne reiser med på turen. Det er foreldre, voksne musikere og ikke minst dirigent Tove Merete Bøe. Vi lar oss imponere over idealisme som blir vist og krafta til å gjennomføre noe man tror på. I bunnen ligger det enorme ansvaret det er å ta med seg andres barn og unge på tur.

I flere år har vi sett en korpsbevegelse i krise. Det ene korpset etter det andre har blitt lagt ned. Også korpsaktiviteten har blitt sentralisert. I realiteten er det bare to korps igjen i Rauma i dag. Ett for barn og unge og Åndalsnes Musikkforening. I tillegg har vi hatt spredte stunt i form av pop-up-korps i anledning 17. mai. Tradisjonen og ønsket om korps på nasjonaldagen står derimot svært sterkt i befolkningen. At et 17. mai-tog skal ledes av korpsmusikk er vel nesten som et folkekrav å regne, og vi ser at feiringen, der musikken blir borte, gradvis forvitrer.

Det er derfor all grunn til å juble og stille opp dersom vi har en sønn eller ei datter som kommer heim og forteller at de har lyst til å begynne i korpset. Vi må ikke la skrekkhistorier om loppemarked, dopapirsalg og vaffelsteiking få oss til å si nei. Det er vi foreldre som sitter med nøkkelen til at 17. mai kan få leve videre i korpsets tegn. Ja, det er travelt å være foreldre, vi vet det, men likevel. Ikke skyld på håndballen og fotballen heller.

– Det viktigste med turen er at vi får være sammen over flere dager, bli kjent med hverandre og bli kjent på tvers av alder og hvor vi kommer fra, sier dirigent Tove Merete Bøe til Åndalsnes Avis noen dager før turen starter. Hun er også opptatt av at de skal møte korps fra hele Norden og spille sammen med andre. Det sosiale er viktigere en musikken på en slik tur. Musikken de har med seg i fingrene og instrumentkofferten, har de øvd på hele vårsemesteret. Nå skal det feires og de skal vise seg fram. De skal bli applaudert av et tysk publikum på torvet i Lübeck.

Samspill har mange betydninger og er et ord vi her gjerne tyr til. Noen har kommet langt, noen er nybegynnere. Det er lyd som blir til musikk. Den uerfarne kan lene seg på den som er flinkere. Korps er en arena som favner flere enn idretten som kan være en nådeløs kamp om resultat. En feilpasning i et korps er ikke så farlig. Den blir ikke så lett lagt merke til.

All ære til alle idealistene som er på veg til Tyskland. I år fyller Norsk Musikkorps forbund 100 år og det blir en stor markering på Åndalsnes i september. Vi gratulerer gjerne på forhånd.