Leder torsdag 7. juni 2018

Treerbaner ideell for at alle kan delta

"Det er spennende at klubber som ÅIF våger å tenke nytt for å rekruttere nye lag og nye spillere"

Hilde K. Alnes og Geir Christer Nygård er klar for helgas Åndalsnes Cup 2018. Her sitter de på vantet til en av de små treerbanene.  Foto: Per-Kristian Bratteng

Leder

Husker du noen tiår tilbake, da det var et fotballag i hver lille bygd – også i Rauma? Vi tror kanskje ikke at vi kommer dit igjen, men med å senke terskelen for å delta i fotball, kan ultralokale lag igjen dukke opp på grassletter rundt om i kommunen. I alle fall hvis interessen er til stede.

Denne lørdagen skal ÅIF arrangere Åndalsnes Cup 2018 med rundt 90 påmeldte fotballag. Det betyr at det vil være godt over 1.000 personer på Øran i form av spillere, lagledere og foreldre/tilskuere. Og med godt vær i vente, kan det bli svært trivelig dag på Øran.

Det er spennende at klubber som ÅIF våger å tenke nytt for å rekruttere nye lag og nye spillere, når de ringer rundt og inviterer bygdene til å bli med på cupen. Slik bygges samhold i kommunen vår.

Med treerlag kan man gi et tilbud til alle – også til bygder som er for små til å kunne stille femmer-, sjuer- eller 11-erlag. ÅIF har kjøpt inn fire treerbaner, små fotballbaner med små mål. Innenfor vantet spilles det kamper med tre utespillere på hvert lag. Ikke noe alvor, bare leik og kos. Slik blir det første møtet med fotballen både mykt, trygt og spennende.

Vi tror det skal bli vanskelig å se igjen gammel storhetstid med mange lag i de aller minste bygdene i Rauma. Ikke er det så mange barn å ta av. Dessuten er fotballen i dag i konkurranse med mange andre fritidsinteresser og klarer ikke samle slik den gjorde.

Men Norges Fotballforbund har klart å utvikle fotballen i takt med samfunnsutviklingen. Fotball er heldigvis blitt mye mer enn 11-erfotball på to store mål. Nå er det helt vanlig å spille på tvers av banen og med fem eller sju spillere på laget. Ved mange skoler er det blitt ballbinger med kunstgrasdekke der en kan spille både fotball, basketball, håndball, volleyball, innebandy og hockey. Også futsal, innendørsfotball i idrettshaller/gymsaler, er på full fart framover og er nærmest blitt en egen idrett.

Å by på mindre arenaer er et godt tiltak for økt fysisk aktivitet blant barn og unge. Klarer man å aktivisere på ulike ferdighetsnivåer, åpner det for at enda flere kan være med. Og klarer man å stille små lag, åpner det for enda større samhold i bygdene.