Det er imponerende å konstatere at det er startet hele 72 nye bedrifter i Rauma i 2017. Rauma er blant kommunene i fylket med størst etableringsiver. Vi tror Rauma Næringslags leder Arvid Gjerde har helt rett når han tilskriver de sterke tallene den langsiktige og målrettete jobben som er gjort over mange år.

Det var i forrige uke at Møre og Romsdal fylkeskommune presenterte tallene for antall nyetableringer for hele fylket. Mens de samla tallene for fylket viser en nedgang på 2,4 prosent i 2017, er det i Rauma fire flere bedriftsetableringer enn året før – en vekst på seks prosent. Rauma trekkes fram sammen med Ørsta, Volda, Giske, Molde, Sunndal, Smøla og Nesset som kommunene med størst vekst i antall nyetableringer.

Etableringsiveren i Rauma forteller flere gode historier. Den ene er om en kommune som vil motivere gründere til å våge og satse, og som ser ut til å lykkes. Det synes å være et klima for å applaudere dem som tør hoppe i det. Det håper vi vil fortsette. De trenger applaus, alle dem som tar sats.

Andre som kan ta æren for suksessen, er Nordveggen og Rauma Næringslag. Det er ingen overdrivelse å si at de jobber godt. Innovasjonsfestivalen, som er arrangert tre år på rad, er et bevis på det. Og Nordveggen arrangerer månedlige gründertreff for å styrke nyetablereres nettverk og kompetanse, og har en god veiledertjeneste. Dette i sum gjør det ikke til en tilfeldighet at Rauma har hatt etableringsvekst tre år på rad.

For Rauma som lokalsamfunn er det helt avgjørende at folk har jobber å gå til. I ei tid der mange har mistet jobben som følge av oljenedturen, har Rauma klart å stabilisere seg med en lav ledighet. De siste ledighetstallene som kom sist fredag, viser at Rauma er blant kommunene i fylket med minst ledighet; 1,5 prosent.

Vi vil gi en honnør til alle dem som tør gjøre sine forretningsdrømmer virkelige. Det krever mye mot og hardt arbeid. Dem som har gjort det, skapt sin egen arbeidsplass og kanskje også arbeidsplasser for andre, er en viktig årsak til at ledigheten er så lav som den er i Rauma og at det er en god kommune å bo i.