Leder lørdag 3. februar 2018:

Økt kunnskap gir bedre relasjoner

"Hersketeknikker er helt vanlig. Det er bare ikke greit."

262 kom: Mye folk på Rauma kulturhus i rett etter jobben-foredraget med Sigrid Sollund.Foto: Per-Kristian Bratteng  Foto: Per-Kristian Bratteng

Klarer vi å få større bevissthet om hersketeknikkene, enten man er den som gjør det eller utsettes for hersking, så er mye gjort.

Leder

Du har helt sikkert sett det, og kanskje også opplevd det; en debattant som snakker nedlatende, en sjef som overser en medarbeider eller kanskje en eldre mann som bruker alder og erfaring som trumfkort i en diskusjon. Fellesnevneren: Man bruker alle triks for å framheve egen rolle eller argumenter.

NRK-programleder og forfatter Sigrid Sollund var innom dem alle i foredraget som er bygd på boka «Hersketeknikker – nyttige og nådeløse» som hun har skrevet. I sin jobb som synlig politisk journalist har hun opplevd mange av dem, brukt mot henne, men også stått på sida og sett hvordan maktpersoner har brukt skitne knep i kamp med politiske motstandere for å vinne.

På Rauma kulturhus torsdag utdjupet hun triksene med klipp fra TV. At Dagsnytt 18-medarbeideren brukte mange eksempler fra eget arbeidssted, gjorde at flere nikket gjenkjennende og bekreftende.

Hersketeknikker er ikke noe man bare ser blant toppolitikere og næringslivstopper nasjonalt. Det er nok like utbredt i Rauma som det er i Oslo. Derfor var det både lærerikt og inspirerende at Rauma kommune og Christel-fondet hadde hentet Sollund til Rauma kulturhus. Vi trenger å vite om hersketeknikkene for å kunne forsvare oss mot dem, bekjempe dem – eller bare la dem fare forbi. Og klarer vi å få større bevissthet om hersketeknikkene, enten man er den som gjør det eller utsettes for hersking, så er mye gjort. Det bidrar til bedre relasjoner mellom kolleger, venner – ja, til og med i familier.

I boka skriver Sollund at «De som bruker hersketeknikker, er ikke nødvendigvis onde eller utspekulerte. De som blir satt ut av dem, er ikke nødvendigvis svake og hjelpeløse.» Det er en viktig påminnelse til oss alle, som forteller at hersketeknikker kan bli brukt ubevisst og at vi ikke trenger å skamme oss når vi blir satt ut. Hersketeknikker er helt vanlig. Det er bare ikke greit.

Vi savnet at flere politikere og toppledere kom på foredraget. Deres utfordring blir nå å diskutere hersketeknikker med sine. Åpenhet og å ufarliggjøre temaet er til det beste for alle parter.