Leder tirsdag 16. mai 2017

Når bunaden flagger ut

"Skal hvem som helst kunne sy en norsk bunad – og kalle det en bunad?"

Bunad kan brukes til mange anledninger. Dette bildet er fra Gisundbrua i Troms. under sykkelrittet Arctic Race of Norway.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det skal ikke være for hvem som helst å lage kulturarvkopier.

Leder

Skal hvem som helst kunne sy en norsk bunad – og kalle det en bunad? Hva er mest riktig; at den er laget i Norge eller at den er «Made in Thailand» eller «Made in Ghana»?

Spørsmålene er høgaktuelle og betimelige å stille. 17. mai er årets største bunadsdag. Og diskusjonen om hva som er riktig og galt skaper sterke følelser. Det handler tross alt om stolthet over bokstavelig talt å bære kulturarven videre, noe en skal ha stor respekt for.

Gjennom en stor reportasje forteller VG Helg om flere eksempler på at bunadsproduksjon er flagget ut. Ghana, Vietnam og Litauen er blant landene som syr bunad helt eller delvis. Utenlandskproduserte bunader er som regel langt rimeligere enn om de er sydd i Norge, og det gjør at flere har råd til å kjøpe seg festdrakta. Det er i seg sjøl en god grunn for å ønske utflaggete bunader velkommen inn i varmen.

Mens rimeligere bunader er en god grunn for å akseptere utenlandskproduserte framfor de norske, er det flere grunner for å sette på bremsene. Vi mener det ikke skal være for hvem som helst å lage kulturarvkopier. Og av respekt for håndtverkstradisjonene, skulle vi ønsket at det fantes en godkjenningsordning for bunader og at bunad var både opphavsretts- og merkevarebeskyttet. Det ville gjort det enklere å orientere seg og å velge; norskprodusert eller utenlandsk? Sydd etter norske håndverkstradisjoner eller enkelt for å kunne selges rimeligere?

Vi har ingen grunnlag for å si at bunader sydd i utlandet er av dårligere kvalitet eller på noen måter er mindre ansett. Men vi er redd for at kunnskap, tradisjoner og stoltheten over bunaden som festdrakt kan viskes ut med utflaggingen som har foregått over flere år – og at affeksjonsverdien av en bunad smuldrer hen. Det er i tilfelle konsekvenser som vi ikke liker.

Styreleder Mette Vårdal i Noregs Ungdomslag har i en kronikk i Romsdals Budstikke tatt til orde for at det viktigste er ikke hvordan bunaden ser ut, om det er riktig eller galt, men at du bruker bunaden med glede. «Fortel andre om di bunad. Det er di historie og det er den som gjer bunaden verdifull», sier hun. Det er ei god oppfordring før nasjonaldagsfeiringen.