Leder 13. oktober 2016

Tar et viktig samfunnsansvar

"Det er dokumentert at mangel på søvn kan påvirke skolearbeidet, prestasjoner på idrettsarenaen og også følelseslivet."

Viktig rolle. Wonderland, med Jon Daniel Nesje i spissen, vil med konferansen bevisstgjøre oss hvor viktig søvn er.Foto: Per-Kristian Bratteng  Foto: Per-Kristian Bratteng

Leder

Wonderland tar et nasjonalt ansvar med søvnkonferansen «zzz2016». Ideen hadde de sjøl, og sammen med blant andre Norges Fotballforbund samlet de søvnkompetanse for første gang i Oslo sist tirsdag. For merkevaren Wonderland kan det som skal bli et årlig seminar være gull verdt.

Søvnkonferansen «zzz2016» på Ullevaal stadion var imponerende på flere vis. Kunnskapsrike foredragsholdere, de aller fleste gode formidlere, gjorde at deltakerne fikk et solid faglig påfyll. Det handlet om å løfte fram et alvorlig helseproblem, særlig blant ungdommer: Søvnproblemer. Hvor stort er problemet, hvorfor er det et problem, hvilke konsekvenser kan søvnproblemer gi, er det blitt verre med åra og hva kan man vi gjøre for at de unges atferd kan endres?

I en stor ungdomsundersøkelse i Hordaland var en av konklusjonene at unge mellom 16 og 18 år har et gjennomsnittlig søvnunderskudd på to timer på hverdager, søvnbehovet er i gjennomsnitt åtte-ni timer. I tillegg lider mange av insomni; problem med innsovning på kvelden og flere ganger i uka oppvåkning i løpet av natta.

At ungdom sover for lite kan få konsekvenser. Det er dokumentert at mangel på søvn kan påvirke skolearbeidet, prestasjoner på idrettsarenaen og også følelseslivet. Langvarige søvnplager øker også risikoen for psykiske lidelser.

Som voksne i våre roller har vi alle et ansvar, enten vi er foreldre, trenere, lærere eller helsepersonell. Vi kan påvirke ungdom til å få nok søvn; til å legge seg i riktig tid og legge til rette for at innsovningen skjer raskt. Når det viser seg at 80–90 prosent av ungdom i alderen 16–19 år bruker pc/mobil den siste timen før de legger seg, ligger mye av utfordringen nettopp i å endre de unges atferd på kveldstid.

Men skal vi klare å løse utfordringene med søvnmangel blant ungdom, må vi først og fremst bli bevisst på hvor viktig søvn er for å fungere ordentlig. Det er her Wonderland sammen med Norges Fotballforbund har startet en viktig jobb gjennom folkehelseprosjektet «Eat, move, sleep». Godt kosthold og fysisk aktivitet er godt innarbeidet som viktige ingredienser i et sunt liv. Nå er det på tide at også nok søvn får den samme betydningen.