Brann: 1. mai 1940 ble Veblungsnes bombet og stort sett alle bygg brant ned. Foto: privat

– Vi gjentar suksessen fra i fjor med framvisning av historiske bilder, forteller Sølvi Lundin, primus motor for markeringen, i en pressemelding.

Odd Bjørn Alnes har samlet et stort bildemateriale gjennom lang tid og han skal vise frem historiske bilder fra den tiden.

– Hovedtema i år blir 2. verdenskrig fra Veblungsnes med bilder, fortellinger, anekdoter, dikt og dagboksnotater, sier Lundin.

1. mai 1940 var en dramatisk dag på Veblungsnes. Stedet ble bombet og stort sett alle hus ble lagt i ruiner. Befolkningen hadde i forkant allerede evakuert stedet. Denne hendelsen har tidligere blitt markert ofte og minnet med "historiske vandringer," avisartikler og historiske hefter.

– Historien lever videre og angår oss alle i nåtid og i all framtid. Krigshistorier oppleves spesielt aktuelle nå i 2023 med tanke på krigen i Ukraina, påpeker Lundin.

Hun forteller at gjestene også vil få se bilder fra den særegne bebyggelsen som var på Veblungsnes før krigen.

– Kolstadgata var ei hovedgate som Odd Bjørn vil fokusere spesielt på denne gangen. Folkelivet og menneskene som bodde her er selvsagt en hovedsak.

Den historiske kvelden vil foregå i Rauma Ullvarefabrikks nye kantine.

– Det blir gitt rikelig anledning til spørsmål og samtale i kaffepausen eller til slutt i kveldens program, sier Lundin.