–Det var aldri tvil i vår sjel om vi skulle si ja til det, svarer Arne Bjerke på spørsmålet om hvorfor ekteparet har åpnet sin private hytte for publikum under Norsk Fjellfestival.

– Når noen er så kreativ som styret i Norsk Fjellfestival har vært med arrangementet her oppe, må vi selvsagt være med og støtte det. Det er jo artig at det skjer noe kulturelt utenfor Åndalsnes sentrum også, mener Arne.

På mandag rett etter åpningsseremonien ved Herjevatnet skal det holdes en intimkonsert med operasanger Anniken Solli Mork og musikere, på Grete og Arnes hytte på Nysetra. Hytta skal kunne ta imot 30 tilskurere. Men det er ikke bare dette hytteeierne har sagt ja til. De har også stilt sin hytte til disposisjon for middagsselskapet som Norsk Fjellfestival skal holde for fylkets ordførere før åpningsseremonien.

– Det gjelder det samme der. Vi sa ja med en gang, avslører Arne.

Grete er imidlertid litt spent på akkurat det arrangementet.

– Det er 14 personer som skal spise her, men festivalsjefen har forsikret oss om at alt er under kontroll. Jeg stoler på det. De har jo med seg alt - til og med kokk. Rydde skulle de også, så da kan jeg jo bare slappe av. Vi kommer ikke til å være her under middagen. Det er jo Norsk Fjellfestival som er vertskapet. Men vi håper å få med oss konserten etterpå. Som tilskuere, sier Grete.

Arne mener at alt som kan støtte Norsk Fjellfestival i å vokse ytterligere, må man si ja til.

– Særlig også når det gjelder lokale aktører, smiler Arne og ser på Annikken Solli Mork.

Hun har nemlig nylig gjort raumaværing av seg. Hun er født og oppvokst i Mosjøen. Etter 8 år i Kristiansund kom hun flyttende til Holm sammen med mann og to barn i fjor høst.

– Mannen min er derfra, og han lengtet hjem. Jeg er fleksibel og har vel skjønt at man ikke kan leve bare av å synge, forteller Annikken.

Hun er utdannet sangpedagog og har praktisert utøvende sang på sia, som hun sier. Nå har hun fått et lærervikariat på Åfarnes Oppvekstsenter og en liten stilling på Kulturskolen, der hun underviser i fiolin.

– Men det er å synge, jeg helst vil gjøre, å få lov til å holde denne intimkonserten, er bare helt topp. En klassisk konsert på en privat hytte i fjellet er ganske unikt, synes Anniken, som har lagt inn litt "fjellfølelse" i repertoaret

– Jeg kommer til å synge noe fra musikalen Lady Arbuthnot og Donna Bacalao, blant annet. Ellers blir det litt opera, blant annet fra "Art is calling for me" av Victor Herbert. Litt Grieg blir det også, forteller Anniken.

Sammen med seg har hun musikerne Martin Bredin og Gaute Vikdal. Sistnevnte på lur.

Vi sitter rundt spisebordet inne i hytta og nyter den fantastiske utsikten gjennom de store vinduene. Her kan man se Vestnes og Vågstranda i sør, havgapet ved Julsundet, Molde og inn Langfjorden i nord.

De regntunge skyene som kommer drivende fra fjellet Tarløysa bak hytta, gir et fantastisk skue der de møter de lyse godværsskyene fra havet. Variasjonene i lyset er underholdning i seg selv.

– Vi har solgang fra fire om morgenen til ti over elleve om kvelden. Det er en spesielt flott kveldsplass, forteller Arne.

Ekteparet har brukt lang tid på planleggingen av familiehytta, og de første tegningene ble laget allerede for 20 år siden. For fire år siden startet hytteprosjektet opp, og byggematerialene er litt spesielle.

– Det er vel ikke mange hytter på fjellet som er laget av betongelement, ler Arne.

Han var tidligere daglig leder i Rauma Element og valgte derfor å bygge mesteparten av hytta av betongelementer. Kun utbygget ved spisestua har tømmer. Hytta ligger godt i terrenget, og når alt utearbeidet er over, vil plassen gli rett inn i omgivelsene.

Kort veg til parkeringen gjør at den er lett tilgjengelig.

Nå gleder alle seg til fjellfestivalen skal begynne mandag.

– Nå er vi klar. Vi har tømt septiken, iallfall! avslutter Arne.

Grete Eidsvold Bjerke og Arne Bjerke har sagt ja til at Norsk Fjellfestival kan bruke deres flotte hytte på Nysetra til intimkonsert med operasanger Anniken Solli - Mork (til venstre). Ekteparet har også overlatt hytta til et middagsselskap fjellfestivalen skal holde med fylkes ordførere før åpningsseremonien på Herjevatnet. - Rimelig enkelt å si ja til begge deler, mener ekteparet. Foto: Evy Kavli