– Helheten som er i Romsdal er fantastisk for en utendørsfotograf, sier Øyvind Leren.

Sunndalingen, bosatt på Hjelset, men med nære aner fra Rauma, har nylig kommet med sin sjette fotobok på eget forlag.

– Fra der jeg bor kommer jeg med én times reise for eksempel til Rauma, til Hustadvika, eller ut til øyene. Og det er store variasjoner i naturen som møter meg. Særpreget finner du i både indre og ytre strøk, sier han videre.

30 års erfaring

60-åringen har jobbet som heltidsfotograf i 30 år.

– Hvorfor har du det?

– Det er sikkert fordi jeg trives med det. Og fordi jeg hele tida finner nye utfordringer. Jeg ser at jeg aldri blir ferdig. Blir jeg 200 år rekker jeg kanskje halvparten, svarer han.

I tillegg til nå seks egne fotobøker, har han illustrert 18 andre bøker.

– Det jeg ønsker med denne boka er å vise mitt Romsdal, det som jeg har blitt kjent med. Og kanskje får jeg folk til å stoppe opp litt, – til å gi seg litt tida. For det er naturopplevelser det handler om. Du trenger ikke på toppen av Store Venjestind for å få det, men man må få med seg det man er i. Være til sted og ta tida og opplevelsen tilbake. Jeg tror mange som er på tur går glipp av ting de burde oppleve, for det tar seg ikke tid, sier han videre.

– Bruker du tid, kan du oppdage mer, legger han til.

Fotografen sier han jobber etter en tanke om at «less is more».

– Og så er lyset uhyre viktig. Så sjøl om dette er landskapsbilder er planlegging viktig, både med tanke på lys, vær og komposisjon. Og så prøver jeg å gjengi virkeligheten slik jeg så den. Bildet skapes i kameraet.