Det ble et femtiårslag med jevngamle for Rauma kommune. Men de fremmøtte fikk servert en velkomponert festforestilling som tok oss gjennom Raumas 50 år lange historie.  Fredagens vardebrenning fra tolv ulike steder i kommunen ble vist på storskjerm og kulturskolen ved Håvard Heen Brovold, Bobby og kulturskolekoret sto for en særdeles vakker musikalsk reise.

Ikke sikkert hvor grensene skulle stå

Historiker Mads Langnes, for tiden ferierende i Hellas, tok oss tilbake i tid på filmlerretet. Til tiden da fem småkommuner skulle bli til en stor. – Debatten om hvilke kommuner som skulle slås sammen var ikke så ulik dagens diskusjon rundt kommunereformen, fortalte historikeren. – Kommuneøkonomi, eksisterende samarbeid mellom kommuner og hensynet til hvor folk arbeidet var viktige faktorer for storkommunen Rauma. Det var på ingen måte sikkert hvor grensene skulle stå.

Møte mellom ordførere

Det ble både mimring og visjoner når ordfører Lars Olav Hustad og de tidligere ordførerne Lars Ramstad og Torbjørn Bruaset møttes i samtale. Ole S. Dahle, Nils Valde og Torbjørn Rødstøl kunne ikke stille på arrangementet.

– Det var tøffe tider for meg som bare var 30 år og landets yngste ordfører, sa Lars Ramstad. En av de tingene han er mest stolt over var hvordan kommunen ble mere helhetlig i hans tid. – Jeg har ikke hatt dårlig samvittighet en eneste dag, sa Torbjørn Bruaset og la til at det ikke betyr at ting ikke kunne ha blitt gjort annerledes. Så god ble stemningen mellom nåværende og tidligere ordførere at Lars Olav Hustad spøkte med å verve den tidligere senterpartimannen Bruaset inn på høgrelista til neste valg.

- Vær stolte

-Visjonen til Rauma kommune er en av de mest vellykkede visjonene jeg kjenner til, sa kveldens hovedtaler, ansvarlig redaktør i Romsdal Budstikke Ole Bjørner Loe Welde.

– Alle kan ikke springe på fjelltoppene, men det betyr ikke at man ikke er stolt over omgivelsene sine, sa han og oppfordret kommunen til å ta visjonen med inn i fremtida.

Konserten med bandet Ogras seinere på kvelden fikk tilslutt lokket frem ungdommen.