– Hver lørdag i hele juni, juli og august er det arrangement i Åndalsnes sentrum. Rauma kommune ble spurt om å bidra til en internasjonal dag. Dette blir et stort og innholdsrikt arrangement, så jeg har fått med meg Lillian Hansen i RomsdalEvent AS, men også mange frivillige bidrar, forteller Gunhild Dahle.

Hun er flyktningekoordinator i Rauma kommune, men passer på å poengtere at dette ikke bare er en dag for flyktningene som er bosatt kommunen.

Håper Østeuropeerne kommer

– Vi håper å se mange av østeuropeerne som bor her på lørdag. De er ei gruppe som ikke er så synlig for mange, sier hun og nevner at på Åndalsnes barneskole er det i år 19 barn som ikke er norske, fordelt på sju ulike nasjonaliteter.

Dahle sier målet med den internasjonale dagen er at folk fra Åndalsnes og fra bygdene skal kunne møtes til en trivelig lørdag i sentrum

– Og kanskje treffe noen vi ikke har hilst på før. Og så er det meldt sol og god norsk sommervarme.

– Mye god mat!

Hun nevner noe av det som kommer til å skje på lørdag:

– Det kommer to damer som skal ha verksted i origami, som er japansk papirbretting. Det blir masse god mat, både thaimat og syrisk buffé. I fjor arrangerte vi kafé med mat fra Eritrea, og det var veldig populært. I år er det de syriske flyktningene som skal lage mat. Det blir også tradisjonelt salg av vafler og kaffe, som sanitetsforeningen tar seg av. Ved dårlig vær blir det kafébord inne i rådhussalen, forteller Dahle.

Hun er også glad for at Frelsesarmeen kommer med sine nye folk.

Samba fra Rio de Janeiro

Videre blir det spørrekonkurranse der man får testet kunnskapen om landinfo fra noen av de landene som innflytterne i Rauma er ifra, pluss noen lokale spørsmål. Ronald Nikolaisen og Jan Karsten Einang spiller opp.

– Og så blir det både thaidans og samba. Vi har vært så heldig å brasilianske Karina Dragonfly opp hit fra Oslo. Hun arrangerer sambakurs fredag og vil danse på lørdag, – i et flott kostyme som brukes under karnevalet i Rio de Janeiro, forteller Lillian Hansen.