Blant gjenstandene fra dødsboet til Marit Rusten Alnæs og hennes mann, som skal selges på auksjon, inneholder også mange postkort av bjørnejeger Johan Alnæs. Foto: Evy Kavli

Nå håper han noen herfra kan fatte interesse for det som er gjenstander fra Marit Alnæs Rusten og ektemannens dødsbo i Nord- Østerdalen.

– Marit døde for flere år siden, og mannen gikk bort i høst. De fire barna til ekteparet er ikke interessert i gjenstandene, flere som er laget av kunstner Aston Alnæs. Derfor blir de nå auksjonert bort i løpet av våren, forklarer Rye.

Han mener og tror at Aston Alnæs har røtter i Romsdalen og tror også at bjørnejeger Johan Alnæs er i slekta.

– Jeg har også flere postkort med han på, i samlinga som skal auksjoneres bort, forteller han.

Rye påpeker at selv om det er snakk om flott treskjæringsarbeid av Aston Alnæs, tror han interessen for gjenstandene er større i Romsdalen enn i Østerdalen. Han tror også at en del av slekta kan bo her fremdeles. Gjenstandene han har tatt med seg; et speil laget i 1935, to dyrefigurer og mange postkort med bilder av bjørnejeger Johan Alnæs, er bare litt av det han skal selge fra dødsboet.

– Dette er kulturskatter som fortjener å komme hjem. Jeg hadde iallfall blitt glad å få hjem slik gjenstander- i stedet for at de skal lande et eller annet sted i landet, smiler Rye som ønsker romsdalinger hjertelig velkommen til auksjon på Tolga – vel 25 mil sør for Røros – til våren.