– Det er litt kaldt, innrømmer Trygve Leren når vi møtes til en fiskereportasje på årets første dag for laksefiske i Rauma elv.

– Ja, har været noe si?

– Det har alltid det. Laksen er som oss folk, foretrekker lunt vær. Fem grader er i det kaldeste laget for laksen, sier Trygve og ser opp mot Trollveggen som ligger i tåka, og de snødekte fjellknausene som stikker frem under skydekket.

– Jeg mente vel egentlig fiskeren – deg – går du ut i uansett vær?

– Er fiskefeberen høy nok, går jeg ut, men ønsket er selvsagt sydvestlig vær. Men det er godt fiskevær selv med litt nysnø i fjella, påpeker Trygve og viser veg ned til Brohølen.

Den ligger ovenfor Fivahølen. Et område der Trygve er en av tre grunneiere. Fivafossene er fellesnevneren på denne strekningen, som er 1200 meter langt totalt.

Ettertraktet fiskehøl

– Det er ett av de beste stedene å fiske på, hvis man ser bort fra Øvre Fiva. Det området kan vi ikke konkurrere med. Men dette er det nest beste og ganske ettertraktet, særlig på våren, men også resten av fiskesesongen, forklarer Trygve.

– Det er dyrt å fiske her da?

– Alt er relativt. Rauma er generelt mye billigere enn andre elver. Jeg var i Olden og leide en høl der en gang, for tre stenger, i ett døgn. Det kostet 5000 kroner. I Rauma får du fiskekort fra 3–400 kroner per fisker, per døgn – og oppover. Det er rimelig, sier han.

– Men du fisker vel gratis her, siden du er en av grunneierne?

– Elva er utleid og da går jeg ikke inn og fisker selv. Hvis det blir noe ledig, kan jeg gjøre det. Jeg har satt av tre dager til meg selv i år. Jeg fikk tillatelse av dattera, Heidi. Det er jo hun som er grunneier nå. Jeg er bare en kår-kar jeg, ler han.

– Men blir det tatt mye fisk her?

– Ja, det er allerede tatt to laks i Fivahølen, like nedenfor her, så det er en bra start på fiskesesongen.

Fiskehistorier: – Ingen vokser så mye etter at den er død, som laksen, ler Trygve Leren som forteller at hans rekord er en laks på 19, 5 kilo. Om vi skal tro han på det. Foto: Evy Kavli

Storfangsten

Han forteller at en fast fisker fra Oslo, også har tatt en laks i dag, i Brohølen der vi står. Den var på 6, 7 kilo, skal vi tro ryktet.

– Det er jo en kjent sak at ingen vokser så mye etter at den er død, som laksen, ler Trygve. Selv kan han se tilbake på sin største bragd da han var 16 år.

– Den var på 19, 5 kilo, og ganske slank siden han ble tatt på høsten. Jeg måtte ta ned traktoren for å få den hjem, ler han.

Han glemte imidlertid å ta bilde av storlaksen, men den på 5, 6 kilo han tok dagen etter, ble foreviget.

– Jeg tenkte at jeg får vel en slik storfisk igjen, jeg kan ta bilde av. Men det skjedde ikke. Det nest beste jeg har oppnådd, er 14 kilo, smiler han.

– Kan du fortelle hva laksefisket betyr for deg?

– Det er omtrent som å måtte ha luft. Det er vanskelig å forklare for dem som ikke har opplevd det å få en laks på kroken. Det er som en kronisk sykdom – en lystbetont sykdom. Og det er noe ekstra med den første uka, pulsen går litt fortere, innrømmer han.

– Men du var ikke en av de første ute i dag tidlig, da fisket startet opp for sesongen klokken 06.00?

– Nei, ikke tale om. Liker ikke å stå opp så tidlig. Jeg har blitt gammel og makelig, ler han.

Og som han forteller, er det heller ikke ledig plass. Hele fiskesesongen er allerede fullbooket.

Positiv utvikling

Trygve ser optimistisk med tanke på utviklingen av elva, og tror at de har fått bukt med gyroen nå.

– Men vi må beherske oss litt og ta vare på laksen. Hver laks er mer verdt nå enn noen gang, påpeker han.

Han oppfordrer alle som fisker i elva å registrere seg på Elveguiden.no. Der kan man registrer fangsten fortløpende.

– Hvis det ikke blir gjort, vet vi ikke hva som skjer i elva. Det koster 100 kroner å registrere seg. De pengene går til Rauma elveeierlag som trenger inntekter for å kunne drifte laget, påpeker Trygve.

Det var i 1975 elveeierlaget vedtok at Rauma skulle bli en ren sportsfiske-elv.

– Laksen er mer verdt som sportsfisk enn matfisk. Den yngre generasjonen er nå også mye mer positivt innstilt til å sette ut igjen fisken.

– Så du får ikke beholde fangsten i år heller?

– Nei, stort sett så må man slippe fisken ut igjen. Men fra og med 16. juli, kan man beholde første, sjette og den syttende han-laksen du får. Men alle damene må settes ut igjen. Vi må stelle fint med damene – det er de som står for gytingen, spøker Trygve.

Optimist

– Hva vil du si Vidar Skiri betyr for Rauma elva?

– Han er helt uunnværlig. Ikke bare for raumalaksen, men for laksen i hele Norge. Han er et unikum og vi er heldige som har han her.

Trygve er imidlertid litt urolig for sjøauren i elva.

– Det er litt lakselus i fjorden som tar knekken på smolten til auren. Men det er noen lyspunkter der også, sier han optimistisk.

– Og se – der kommer sola også!

Ettertraktet: Brohølen er en del av Fivafossene som er et attraktivt område i Rauma elv for sportsfiskere. – Alt er bort-booket for sesongen, sier Trygve Leren, som er en av grunneierne i området. Foto: Evy Kavli