– Her kan vi gå helt tilbake til 1834, da Anders Endresen kom fra Vestre Slidre og bosatte seg i Isfjorden. Han tok navnet Bredeli- etter gården han bosatte seg på, forteller Ruth Nygaard.

Hun er barnebarn av Henning Nygård og har skrevet bok om slekta si. En slekt som har solide røtter i fjellføreryrket og førstegangsbestigerbragder.

Kolflot

– Den mest kjente er Ole. E. Kolflot som var første solobestiger av Romsdalshorn, 14 dager etter at Carl Hall og hans team, hadde sin førstegangsbestigning i 1881, forteller Ruth.

Kolflot kjøpte småbruket Remmen og ble etter hvert kjent som en allsidig og kjent maler.

– Det sies at han og sønnen Henning malte både Hen og Grytten kirke sammen – både utvendig og innvendig, forteller Ruth.

Men Kolflot var også en meget dristig fjellklatrer og stakk til fjells så ofte han kunne. Han giftet seg med Serine Hensdatter Moa Heen og fikk sju barn til sammen, der Henning var den nest eldste. Henning tok navnet Nygård, etter at han bygde seg en ny gård i Isfjorden. Han giftet seg i 1895 med Randi Eriksdatter Unhjem og de fikk etter hvert 10 gutter og ei jente.

– Jenta var tvillingsøstera til min far, forteller Ruth som også selv er tvilling. Hennes far, Ragnar, flyttet fra Isfjorden og bosatte seg i Oslo. Der bor Ruth fremdeles.

Kavli

Olav Kavli som sammen med kona sto for bevertningen, er oldebarn til Henning Nygård.

– Min bestefar var sønnen, Harald, til Henning Nygård. Haralds datter, Randi, giftet seg med Odd Kavli - som er min far, forteller Olav.

Slektsgården Nygård står den dag i dag i Liabygda i Isfjorden. Det ble utbygd i 1925 og rommet etter hvert tre familier. Kåre og Borghild Nygård var de siste som bodde der. Deres barn, Ruth Bodil og Henning, har bygd egne hus på gården og bor der i dag.

Mimring

Etterkommerne som møttes siste helg, samlet seg ved huset og tok et slektsbilde. Etterpå var det servering og taler på bedehuset i Isfjorden, der blant andre Ruth fortale litt om slekta. Også oldebarnet til Henning, Håkon Jessen, spilte norsk musikk, Grieg og Halvorsen, på fiolin. Håkon med familie er nyinnflyttet til Isfjorden.

Arrangørene hadde også samlet et knippe av gamle minner som de viste frem i selskapslokalet; alt fra bøker, maler-sjablonger, til klatreutstyr.

– Henning Nygård var en god forteller og et intervju i et radioprogram om reiselivet som han var med på, er å finne på nasjonalbiblioteket, forteller Ruth og legger til;

– Det var vel takket være Hennings fjellhistorier at Arne Randers Heen ble inspirert til å bli fjellklatrer.

Ruth Nygaard og Olav Kavli har brukt god tid på å forberede slektsstevnet i Isfjorden og både slektsbok og gjenstander fra generasjonene bakover, var utstilt. Foto: Evy Kavli
Henning Nygård og hans far, Ole E. Kolflot, var habile fjellførere og sistnevnte var første solobestiger av Romsdalshorn etter Carl Harr i 1881. Foto: Evy Kavli