Mangfoldskafé på Vangstun

Frivillighetssentralen starter mangfoldskafé på Vangstun. Formålet er å skape en samlingsplass for minoritetsgrupper og nordmenn – fra Rauma.
Kultur

Tre timer torsdag ettermiddag, skal denne helt spesielle kafeen på Åndalsnes være åpen for publikum. Og som alle andre kaféer vil også denne ha en meny; en for mange i lokalsamfunnet både spennende og litt fremmedartet meny. Det spesielle med maten er nemlig at den er utenlandsk i sin smak og tilberedelse.

– Det er personer med utenlandsk opprinnelse og bosatt i kommunen som skal stå for tilberedningen av de ulike rettene, forklarer Per Arne Skomsø som er leder for Rauma frivillighetssentral.

Signalene fra Kulturdepartementet er klar: Frivillighetssentralene skal arbeide med inkludering av minoritetsgrupper i frivillig arbeid.

– Både departementet og jeg sjøl mener at frivillig arbeid er en god måte å bli integrert i samfunnet på, sier Skomsø.For alle folkegrupper

Han poengterer at derfor har Rauma frivillighetssentral satt dette prosjektet på sin årsplan for 2011.

Skomsø legger til at spørsmålet var hvordan dette skulle gjøres – og hvilke tiltak som er best å starte med.

Han har nå skissert sitt forslag. Det er å etablere en kafé for innvandrere og flyktninger, for asylsøkere, andre utlendinger – samt nordmenn.– Hvorfor Vangstun?

– Her har vi et institusjonskjøkken med utstyr. Vi har en fin kantine som er disponibel på kveldstid.Tre timer i uka

Skomsø sier at de vil ha åpent tre timer hver torsdag ettermiddag – fra arbeidsslutt og utover.

– Vi har valgt dette tidsrommet på grunn av at da er det mest folk på Åndalsnes – da har også frivillighetssentralen åpningstid.

Skomsø forklarer at alle utlendinger, som har opphold eller bor fast i Rauma, er målgruppa for tiltaket. Men også nordmenn bosatt i kommunen er velkommen. Inkludering og mangfold blir best med alle folkegrupper til stede; også de som er født og oppvokst i kommunen.På omgang

Per Arne Skomsø forteller at tillaging av maten vil bli utført av utlendingene sjøl – et arbeid som vil gå på omgang.

– Matlagingen er basert på gratis og frivillig arbeid, påpeker han.

På kjøkkenet vil det jobbe to til tre personer hver gang.

– Jeg vil alltid være til stede – veilede og hjelpe til. Og rettene, som blir servert, kan gjerne være mat fra forskjellige land, opplyser han.Billig mat

Skomsø sier videre at prisen på maten settes til råvarekostnad samt et ørlite tillegg.

– I de fleste tilfeller kan vi love billig mat.

Samhandling og sosial kontakt mellom folk fra ulike nasjoner/etniske grupper – og nordmenn – er målet med tiltaket.

– Vi ønsker å aktivisere utlendinger bosatt i kommunen i noe som blir oppfattet som positivt for lokalsamfunnet, slår Skomsø fast.

Han ønsker også å skape en arena for informasjon og rekruttering til andre typer frivillig arbeid – også at frivillige organisasjoner kommer innom og informerer om seg sjøl.

– Den første mangfoldskafeen blir arrangert torsdag 1. desember – det vil førstkommende torsdag, opplyser Per Arne Skomsø som håper det blir skikkelig folksomt i dette nye treffstedet i kommunen.