Kunst i natur med levende innstallasjon

Kunst i Natur i tilknytning til Norsk Fjellfestival, har i år flere deltagende kunstnere og mer spennende program enn noensinne.

Uvanlig. Morten Nygård blir å treffe under åpen himmel, på stien til Litlefjellet, fra og med søndag førstkommende til og med søndag 12. juli. Han setter stor pris på besøk... 

Kultur

Giorgos Sikomitellis er spesielt invitert i år. Han er en kjent kunstner (og musiker/sanger) på øya Lesvos i Hellas. Giorgos jobber særlig mye med tre, og denne harpa har han laget for Kunst i Natur.

Han kommer til å ha en performance og spille på den under åpningen søndag den 5. juli. Instrumentet blir stående på fjellet slik at forbipasserende også kan bruke den.

Åpner søndag

Åpning av Kunst i Natur finner sted søndag 5. juli. Lørdag kveld, 4. juli, åpner utstilling i Galleri Innsikt på Grøtta i Isfjorden. Her vil blant annet Svein Gunnar Rydjord spille og synge.

– Vi ønsker velkommen til egen åpning av vårt prosjekt. Oppmøte der stien til Litlefjellet begynner (innerst i Vengesdalen) søndag 5. juli. Det fleste kunstnerne vil være tilstede, og vi vandrer rundt og ser og opplever. Åpninga av Kunst i Natur erstatter kunstvandringa vi tidligere har brukt å ha, opplyser Gunn N. Morstøl til Åndalsnes Avis.

– Vi markerer også innledning av Morten Nygårds deltagelse i Kunst i Natur. Han er vår levende, mediterende installasjon under hele fjellfestivaluka. Han har ikke med seg mat og drikke, og besøkende inviteres til å besøke han, samtale om livet og om frihet, og dele mat og drikke med han. Avslutning for Kunst i Natur og Morten Nygårds prosjekt blir ved plassen der han sitter, langs stien vel halvveis opp til Litlefjellet søndag 12. juli. Han sitter innunder ei berghylle med et ti meter langt maleri som blikkfang, fortsetter Morstøl som har tova et liggeunderlag til ham for anledningen.

– Vi er veldig spente på hva som skjedde denne uka, om folk følger opp og besøker han, gir han mat og drikke, og samtaler eller mediterer i lag med han. I Rauma har vi som kjent tre kjerneverdier (Saamarbeidsvillig, Ekte, Raus). Hvor rause er vi når det kommer til stykket? Når Morten Nygård har fått kommet seg ned i bygda, fått seg en dusj og mat, inviterer vi til foredrag og dialog med Morten Nygård i Galleri Innsikt om ettermiddagen søndag 12.juli.

Hele natta...

Utstilling i Galleri Innsikt har vært en form for bonus for deltagerne i Kunst i Natur helt siden starten i 2002. En må delta i prosjektet på fjellet for å få lov å delta i galleriet i denne perioden.

– Litt humoristisk sagt kan en si at vi har Galleri Utsikt på fjellet, og Galleri Innsikt i bygda. Når meditasjon og dypere innsikt om livet får plass slik den gjør i år, begynner Galleri innsikt å leve opp til navnet slik det var ment allerede fra starten. Andre spennende ting knytta til Kunst i Natur og årets arbeidstittel Lyden av frihet er GongPuja natta mellom 7. og 8. juli ute omtrent der stien til Litlefjellet starter. Tor-Arne Håve og 4-5 andre Gongmastere vil spille for oss gjennom hele natta. Det spilles mykt og forsiktig, slik at vi skal kunne sove. Arrangementet er støtta av Miljøagentene og Naturvernforbundet i forbindelse med Friluftslivets år, og medlemmer av disse organisasjonene, samt Natur & Ungdom slipper å betale for å delta, sier Morstøl videre.

Deltagere i Kunst i Natur 2015: Giorgos Sikomitellis, Helena Marika Ekenger, Halvard Hatlen, Anne Øien, Morten Nygård, Hannah Streefkerk, Greger Ståhlgren, Ilona Fintland, Agneta Segerfelt, Gjertrud Hals, Geir M. Brungot, Guri Berg, Gro Eide, Ann Mari Arneberg, Gunvor Tangrand og Gunn N. Morstøl.