Stiller ut på Gråveggen: – Det passer perfekt

Billedkunstneren Gerd Grimsø har årets høstutstilling på Gråveggen på Rauma kulturhus. Å stille ut kunsten sin i Rauma sier kunstneren passer henne perfekt.

Utstiller: Billedkunstneren Gerd Grimsø fra Ålesund har årets høstutstilling på Gråveggen.  Foto: Even Ørjasæter

Kultur

– Kunsten min er veldig inspirert av naturen, og fjella her i Rauma har jeg latt meg inspirere mye av, sier Gerd Grimsø til Åndalsnes Avis.

Hun er årets kunstner på høstutstillingen på Gråveggen på Rauma kulturhus, som ble åpna på lørdag. Hun forteller at hun har hatt lyst til å stille ut på Gråveggen i lang tid.

– Da Guri (Berg, Rauma kunstlag, journ.anm.) ringte og spurte om jeg ville stille ut var jeg ikke vond å be. Å stille ut i Rauma passer kunsten min perfekt, sier hun.

Åpnet: Guri Berg i Rauma kunstlag var vert for åpningen av utstillingen.  Foto: Even Ørjasæter

Åpnet med en joik

Grimsø er født i Vadsø, men oppvokst i Ålesund. Da hun også er av samisk ætt ble også utstillingen innviet med en vindjoik av den finske samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää.

– Det var veldig rørende, og når jeg hører den føler jeg en tilknytning til folket mitt, sier hun.

Slekt i Finnmark har hun fortsatt, men det blir ikke så mange turer dit som før.

– Nå blir det en gang i året, sier hun.

Evakuering: Dette kunstverket er inspirert av evakueringene ved Veslemannen. Den røde stripen symboliserer evakueringslinja.  Foto: Even Ørjasæter

Romsdalskunst

I kunsten sin bruker Grimsø akvarell og akryl på papir. Den er trekker inspirasjoner fra Finnmark, men også fra Romsdalen.

– Det ene verket mitt er inspirert av situasjonen rundt de som ble evakuert under Veslemannen, illustrert med et hus og en rød linje, forklarer hun.

Joiket: Torild Hanem framførte en vindjoik av den finske samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää.  Foto: Even Ørjasæter

Lærte joik i Kautokeino

Selve joiken var det Torild Hanem som sto for. Hun er verken nordlending eller samisk, men lærte en joik da hun bodde i Kautokeino.

– Jeg var aktivt med i et kor der oppe, og der var det flere som joiket. Denne joiken kjenner jeg godt og har et nært forhold til, så jeg kan den, men jeg vil ikke si at jeg kan å joike. Det er en helt egen kunstart, forteller hun.

Utstillingen på Gråveggen vil være tilgjengelig for publikum fram til den 25. november.