Ny bok om Sina fra Mittet: Boklansering i det fri

Tre år etter at den første boka kom, kunne Ragnar Kokkvoll fra Røros presentere den andre boka om Sina Dale til interesserte Mittetdalinger.

Fortalte: Ragnar Kokkvoll utenfor Mittet gamle skole der et trettitals kulturinteresserte ville høre mer om Sina og Betsy Ovedie sitt USA-opphold, som til slutt endte i Canada. 8foto: Ottar Rydjord 

Signerte: Bøkene til Ragnar Kokkvoll gikk unna som bare det til kulturinteresserte Mittetdalinger. 8Foto: Ottar Rydjord 

Kultur

Rørosingen Ragnar Kokkvoll var på Mittet for tre år siden og lanserte boken om Sina Dale.

Hun var født og oppvokst på Mittet, og hadde en forunderlig start på livet, og en utrolig fortsettelse også som ende i Canada.

Moren Marit Dale bodde i trange kår, og hadde en heller vanskelig start på livet. Og da Sina vart fødd endte hun i fengsel. Hun hadde nemlig født det tredje barn utenfor ekteskap og måtte dermed få sin straff. Loven fra 1843-1904 satte både menn og kvinner som hadde en frimodig livssyn bak lås og slå med opp til førti dager i fengsel.

Moren og Marit måtte sone i Molde i ti dager. 8000 kvinner og menn fikk sin straff i de årene etter å ha fødd over tre barn utenfor ekteskap! Det gikk ikke bedre med Sina heller.

Hun fikk først et barn utenfor ekteskap, og så ett til. Da hun var gravid med sitt tredje barn utenfor ekteskap, dro hun til Hommelvik i Trøndelag for å gjemme seg bort. Sina ville skjule det og dro deretter nedetter Gauldalen høygravid og fødte barnet i en sommerfjøs.

Faren var en sentral mann med røtter i Rauma, som stakk av og vart en anerkjent grosserer i Oslo. En far hun ikke hadde noe kontakt med i årene etter.

ca 1915:Et bilde fra ca. 1915. Fra venstre Ole Trøhaug, Betsy Ovedie og Sina i Canada. Ikke noen av de kom tilbake til Norge. 

Til USA og Canada

Verden skulle til slutt forandre seg for Sina. Hun traff etter hvert Ole Trøhaug, som ble hennes mann - og bygdefolket tok vel imot Sina.

Historien endte ikke der, for mannen Olav ville til USA for å prøve lykken med egen farm i forhold til noe bedre en med sin egen gård i Ålen i Gauldal og dro i forkant til USA. Etter tre år, i 1911, skulle turen gå over Atlanteren starte på et nytt liv for Sina, som hadde blitt trønder. Hun tok med seg dattera, Betsy Ovedie, forteller Ragnar Kokkvoll i den nye boka – Et liv på prærien.

Utfordringer

Han har skrevet historien om Sina og dattera sin kamp for tilværelsen, og hn belyser de utfordringene de møtte i USA og senere i Canada.

- Det har blitt tre turer over Atlanteren for å samle materiell til den nye boken, forteller Kokkvold, som forleden var på Mittet for å presentere historien for Mittetdalen historielag.

Der møtte over tretti kulturinteresserte opp for å høre Kokkvoll fortelle fra den andre bok om Mittedalingen sin lagnad etter hun forlot Norge. Et land hun aldri kom tilbake til.

Et liv der borte, der hun skulle møte mange Romsdalinger mellom annet fra Hustadvik.

Ole, Sina og Sinas datter Betsy Ovedie ente opp på prærien i Canada, i Saskatchewan. En utrolig historie.

Signerte: Bøkene til Ragnar Kokkvoll gikk unna som bare det til kulturinteresserte Mittetdalinger. 8Foto: Ottar Rydjord  Foto: Ottar Rydjord

Noe diktning

Likevel vedgår Ragnar Kokkvoll at om har måtte ty til noe dikning, der han har arbeidet med stoffet om Mittetdalingen Sina og hennes datter Sina Ovedie sin kamp for tilværelsen, først i Norge, deretter i USA og Canada

– Det er en fasinerende historie, sa leder og vertinne i Mittetdalen historielag, Svanhild Dahle. De benyttet finværet og koronatiden til at presentasjonen foregikk ute i det fri, i den fine sommerkvelden.