Sommerles er tilbake også i år

Dette er en kampanje som skal motivere barn til å fortsette lese på sommeren - ikke bare på skolen.

Sondre Mula Myhre viser frem premiene for sommerles.   Foto: Amalie Holm

Kultur

Sommer er tilbake og det er også sommerles.

Sommerles er en nasjonal lesekampanje for barn fra 1. klasse til 7. klasse. Den begynte som en lesekampanje i Vestfold i 2012, men har med årene blitt nasjonal. Den skal motivere barn til å ville lese i sommerferien.

Det er viktig at barn leser i ferien. Det viser seg at de barna som ikke leser noe i ferien mister tre måneder med lesetrening.

Sondre Mula Myhre forklarer videre at barnet kan falle tilbake på lesenivået det hadde i mars, om de ikke leser noe i ferien.

Sondre Mula Myhre.   Foto: Amalie Holm

Populært tilbud

Det er tredje året Rauma er med på denne kampanjen. Det er et populært tilbud, med 141 lånere som har registrert bøker i skrivende stund. Det er 134 206 registrerte sider fordelt på 1251 bøker så langt i år. Det lover godt for resten av sommeren.

De fleste som benytter seg av tilbudet, går på barnetrinnet. Mange detter dessverre av på mellomtrinnet.

Myhre mener alle har godt av å lese litt. Det er en tydelig sammenheng mellom hvor mye barn leser og hvor godt de gjør det på skolen. Andre hobbyer tar også oppmerksomhet bort fra lesing.

– Jeg tror det er fordi det er så mange andre ting som konkurrerer om oppmerksomheten deres, sier Myhre.

Sondre Mula Myhre i arbeid.   Foto: Amalie Holm

Spillpreg som motivasjon

For å bli med på tilbudet må man lage seg en konto på Sommerles.no. Her kan man registrere bøkene man leser og samle opp poeng. Man får poeng for hver bok man leser.

Etter hvert som man samler opp nok poeng, vil man gå opp i level, og få premier etter hvert som de stiger opp i level.

Sommerles bruker altså "gamification" for å vekke barnas oppmerksomhet.

– Det tas inn gamedesign for å motivere barna.

Sommerles har også sine egne karakterer som går igjen Astrid, Asbjørn, Munin og Ratatosk. Det er knyttet til en egen fortelling som forfatter Mari Moen Holsve skriver. Hun skriver en ny fortelling hvert år.

Årets fortelling heter "Asbjørn og Astrid på dypt vann". Den handler om at Asbjørn og Astrid skal hjelpe guden Odin med å finne forskjellige gjenstander under vann. Det kommer et nytt kapittel hver uke som også skal være med å motivere barne til å lese.

Sommeravslutning

Sommerles har også en avslutning i forbindelse med kulturhusdagen 5. september. Her blir det servert kake og brus til anledningen.

De har også en egen utlodning der hver leste side tilsvarer ett lodd. Her kan barna kose seg, ha det gøy og feire vel gjennomføring av sommerles.