Kulturprisen ble delt ut: – Mange historielag har mye å lære av dere

Torsdag kveld ble kommunens kulturpris delt ut til Rauma historielag.

Prisen ble delt ut av ordfører Yvonne Wold. Arne Steffen Lillehagen tok imot prisen sammen med Ågot Alnes Orvik og Torgeir Næss.   Foto: Stine Vandevjen Olsen

Rauma historielag
  • Rauma historielag ble stiftet i 2008, og har i dag rundt 300 medlemmer.
  • Laget jobber med å dokumentere lokalhistorien i kommune på ulike måter. Hvert år gir laget ut «Årbok for Rauma».
Kultur

– Prisen har blitt delt ut siden 1975, og dette er utdeling nummer 41. Det er på tide at Rauma historielag får prisen, innledet kultursjef Øystein Valde på torsdagens utdeling.

Det var ordfører Yvonne Wold som delte ut prisen.

– Denne gangen hadde formannskapet en vanskelig jobb, for det hadde kommet mange gode forslag til kandidater. Men det var også mange gode argument for at nettopp Rauma historielag skulle få prisen. Først og fremst innsatsen for å samle, bevare og videreføre Rauma sin historie. Det er ikke tvil om at et aktivt og sterkt historielag gjør kommunen mye rikere, sier Yvonne Wold.

Prisen er på 20.000 kroner og et spesiallaget kunstverk.

– Kunstverket er laget av den lokale, men internasjonalt anerkjente kunstneren Gunn Nordheim Morstøl. Bildet er en akvarell med innslag av det som har skjedd før, forklarte Wold.

Kultursjef Øystein Valde.  Foto: Stine Vandevjen Olsen

Ordfører Yvonne Wold.  Foto: Stine Vandevjen Olsen

Blir stadig flere

Leder i historielaget, Arne Steffen Lillehagen, tok imot prisen sammen med nestleder Ågot Alnes Orvik og Torgeir Næss, som er aktiv i skriftnemnda.

– Jeg vil takke jury og kommune for at vi ble funnet verdig en slik oppmerksomhet. Jeg takker på vegne av de mange medlemmer og tillitsvalgte i laget, som gjør det mulig å virkeliggjøre vår visjon og vårt formål – nemlig å dokumentere og synliggjøre kultur og levevis i Rauma, og arbeide for å knytte bånd mellom fortid og nåtid, sa Lillehagen.

– Vi har de siste årene merket en større forståelse, bevisstgjøring og interesse for kulturminnefeltet. Etter om lag om 12 års drift er vi nå rundt 300 medlemmer, og stadig flere melder seg til tjeneste. Vi mottar også mange henvendelser i løpet av et år, sier han.

Hvor prismaleriet skal henge er ennå uklart:

– Vi lever et nomadeliv når det gjelder tilholdssted, og vi har ingen planer om å anskaffe noe annet. Vi vet hvor vi vil, men tiden vil vise om vi får det til. Vi vil mene at vi har større utfordringer og oppgaver enn å finne en plass til bildet, men vi ser på dager som denne at det hadde vært ideelt å ha et tilholdssted, sier Lillehagen.

Alnes Orvik fortalte mer om arbeidet til historielaget:

– Vi har hatt mange prosjekt på arbeidsplanene våre. Noen har vi gjennomført, mens andre har vært litt mer trøblete, sa hun, og nevnte noen av prosjektene.

– Det som etter mitt skjønn er det viktigste prosjektet, det er å hvert år gi ut årbok for Rauma. Den 12. utgaven kom i 2019, og det er takket være ei skriftnemnd bestående av svært dedikerte personer som har gjort en kjempejobb gjennom disse årene, fortalte hun.

– I alle disse årbøkene er det totalt publisert 266 artikler av 95 forskjellige forfattere. Det utgjør nærmere 3000 boksider!

Historielagets leder, Arne Steffen Lillehagen.   Foto: Stine Vandevjen Olsen

spilte: Frode Bredeli Aarsbog underholdt med tre sanger i løpet av prisutdelingen.  Foto: Stine Vandevjen Olsen

Nestleder i historielaget, Ågot Alnes Orvik.  

Kåseri og foredrag

Frode Bredeli Aarsbog underholdt med vakker musikk under prisutdelingen.

Konservator Kenneth Staurset Fåne ved Romsdalsmuseet kåserte med tema: «Jakten på lokalhistoriske godbiter i Romsdal.»

– Gratulerer med en velfortjent pris. Det er gledelig at historielaget får denne prisen, og det kan være til stor inspirasjon for andre historielag, sa han.

Direktør i kulturminnefondet, Simen Bjørgen, som var invitert for å holde foredrag om å søke midler fra kulturminnefondet, gratulerte også prisvinneren:

– Det er mange historielag som har mye å lære av dere, sier han.

Direktør i kulturminnefondet, Simen Bjørgen. 

Kåserte: Konservator Kenneth Staurset Fåne ved Romsdalsmuseet .  Foto: Stine Vandevjen Olsen