Oppskrift på småleivar og søing-graut

En gang i måneden presenterer Åndalsnes Avis oppskrifter på tradisjonsmat. Dette gjør vi i samarbeid med bygdekvinnelagene i Rauma, som leverer oppskriftene. Dagens oppskrifter kommer fra Øverdalen bygdekvinnelag.

Retten har trolig fått sitt navn fordi den skal stå å «søe» i flere timer.  Foto: Privat

Kultur

Småleivar

  • 1 kg margarin
  • 9 dl fløyte
  • 1 dll mjølk
  • 2 koppar sukker
  • 1,5 kg byggmjøl
  • Kveitemjøl til å jamne deigen
  • Kveitemjøl og sukker til utbaking

Smør og væske bør ha god romtemperatur før eltinga. Deigen kan gjerne stå kaldt etterpå, då vert den betre å bake. Kjevle deigen til ein stor leiv, to-tre millimeter tjukk. Stikk ut eller skjer med trinse leivar med diameter på femten til atten centimeter. Stein leivane på middels varm takke. Legg dei ferdige leivane oppå kvarandre med press. Server småleivane med søing-graut, smør og ost eller sirup.