Tvungen mingling ga resultater

Arrangørene av festen for innflyttere og innfødte, tok i bruk nye midler for å få folk til å prate med hverandre.
Kultur

- Tusen takk for meg! Det var kjekt, og jeg har til og med fått nye venner, sier ei dame på engelsk idet hun går forbi Ane Marte Almås Hammerø.

Og det er et godt eksempel på hvorfor prosjektlederen i Nordveggen kan oppsummere lørdagens familiefest for innflyttere og innfødte, som en suksess.

- Suksessen er gjentatt, dette er kommet for å bli. Og dette er blitt en viktig møteplass i Rauma, oppsummerer hun etter endt arrangement i Rauma Kulturhus.


Over 200 deltok

Med på det meste 230 deltakere, ble årets fest minst like godt, og trolig mer besøkt en fjorårets premiere på arrangementet. Og Hammerø tror at det at de har lagt opp til å hjelpe folk til å mingle, har gitt resultater. 

- Du ser det nå, folk går og hilser og snakker med hverandre, sier Hammerø og forklarer at de i starten av arrangementet delte ut lapper til hver enkelt.

På lappen sto det et spørsmål, som for eksempel, "hvilken måned liker du best?".

- Man setter seg gjerne sammen med de man kjenner fra før. Med dette ønsker vi å oppfordre folk til å snakke med hverandre, også nye folk, sier Kairith Fugledal Kvarsnes.

Hun er leder av Frivilligsentralen i Rauma, som sammen med Nordveggen og Rauma Kulturhus er arrangører.

- Dette er noe jeg har brukt på Språksprell, og som jeg har gode erfaringer med. Når alle går rundt og stiller spørsmål til hverandre, blir det lettere å huske hverandre, man får kontakt, og det bryter stillheten som kan være i begynnelsen av slike arrangement, sier Kvarsnes.


På lag med fremmende

Også mot slutten av arrangementet ble deltakerne utfordret til å snakke med fremmede. Under kvissen ble lagene delt inn slik at alle tolv bord fikk hver sin måned. Og så var det å sette seg ved det bordet og måneden du har bursdag.

- Det er koselig at de arrangerer sånn ting som alle kan dra på. Det er fint å treffe andre. Jeg er lærer, og føler jeg er blitt kjent med halve bygda allerede, men hadde det ikke vært for jobben hadde det vært mye vanskeligere å bli kjent med folk, sier en av deltakerne på festen, Maria Walla (32) fra Sverige, nå bosatt i Isfjorden.

For Tereza Zavrelova (22) fra Tsjekkia betyr et slikt arrangement mye.

- Dette er en veldig god idé. Det er bra å få sjansen til å treffe nye folk, sier hun.


Alle tok med mat

Ane Marte Almås Hammerø sier en slik fest er en lettvint måte å få folk til å treffes.

- Å spise god mat sammen er aldri dumt, sier hun, og sikter til langbordet med mat på fat som deltakerne sjøl har bidratt til.

- Er det nødvendig med slike arrangement?

- Absolutt. Mange trenger å bli påmint at vi må være inkluderende. Og mange trenger ei anledning til å treffe nye folk, svarer prosjektlederen.