Da vi treffer triathlon-general Richard Merlid et døgn før startskuddet går for årets Trollveggen Triathlon er han travelt opptatt med å sette fram utstyret som skal rigges opp i sentrum.

Mange frivillige

– Vi har pleid å sette det opp om morgenen, samme dag som løpet, men det for mye stress. Så i år fikk vi lov av kommunen å sette opp dagen før. Akkurat nå setter vi fram slik at det er klart til de frivillige skal komme og sette opp klokken 16.

Det er til sammen 60 frivillige som skal hjelpe til, både i sentrum, hvor svømmingen skal foregå, og så videre langs vegen opp til Trollveggen, videre opp Trollstigen og så helt opp til mål på Stabbeskaret.

– Vi har satt en tidsfrist på at folk må være opp på Trollstigen-platået på to og en halv time. Om de ikke klarer det får de ikke fullføre opp til Stabbeskaret. Dette fordi at de frivillige der ikke skal måtte stå på post lenger enn de 9-10 timene de allerede er der oppe.

Vært med alle triathlons

Påmeldingslisten er allerede full, for de 200 plassene er populære.

– Vi har et maks antall påmeldte på grunn av Trollstigen-platået. Slik det er nå er alle fornøyde, for vi bruker ikke noe av parkeringsplassene der oppe og vi tar ikke mer plass enn at alle parter er fornøyde. Både Meyer, Vegvesenet og alle andre.

Det er en del deltakere som går igjen.

– Vi har en som har vært med i alle ti årene vi har hatt arrangementet.  Og så har vi de som har vært med 5-6 ganger. Det er mange lokale med, hele 20 fra Rauma, og så er det som vanlig en del med fra Molde, Vestnes og Ålesund.

– Noen langveisfarende?

– Vi har deltakere fra både Tyskland, Sør-Afrika og Sverige.

Vil ha snø

– Dere er vel kjent for å være en hard løype?

– Ja, den er kort og brutal. Og så er den kjent for å ha kaldt vann, men nå er det jo 14-15 grader. Det må gjerne være 13, he he. Men det er klart, det finnes ingen løyper på fem kilometer som er hardere den vi har. Han som vant hos oss i fjor, vant verdenscupen på Bahamas i år. Og han måtte bruke armene for å komme seg opp på slutten av løypa. Så det er klart, det er brutalt.

– Er det mange som må bryte?

– Nei, det er svært få. Av og til er det noen som ikke når cut off-tiden på 2.5 time. Men det er ikke mange

På spørsmål om hvilket vær de ønsker seg, overskyet og tåke som nå, eller sol, er svaret overraskende: Merlid ønsker seg snø!

– I år er det usedvanlig lite snø.  Vi vil ha så mye snø som mulig i fjellet. Jo mer, jo bedre. For når det er snø, så kan vi bare markere løypen med å spraye merker i snøen. I år har vi vært nødt til å sette opp nesten 6000 meter sperrebånd hele veien opp til Stabbeskaret. Men ellers er det ideelle at det er sol. Det viktigste er at vi ikke får regn!

Kan ikke få med seg alt

– Hvor er det best å stå for publikum?

– Du må velge på forhånd. Du klarer ikke å se både svømmingen, syklingen og løpingen på fjellet. Det er allerede trafikkmessig store utfordringer oppover Trollstigen, så du må velge å se én av øvelsene. I sentrum er det jo flest folk. Vi har jo full trøkk og musikk i timene før start. Det har vært opptil 2000 tilskuere.

Skulle han ha vært tilskuer selv hadde Merlid valgt å kjøre opp til Strollstigen, parkert et stykke unna platået og så gått opp i fjellet.

– Å stå og se på at løperne kommer opp den siste ura og inn oppe på Stabbeskaret må være fantastisk. For publikum pleier å synes hele arrangementet er artig.

Deltakerne starter med å svømme 1200 meter, etterfulgt av 34 kilometer sykling og avslutter med 5,7 km løping opp 750 høydemeter.

– Hvor rask er de raskeste?

– Kasper Stornes gjennomførte hele konkurransen i fjor på to timer og seks minutter. Det er nesten utrolig! Det er fort! Det er en rå rekord.

Siden det er tiårsjubileum i år synes Merlid at det hadde vært veldig hyggelig om en lokal hadde vunnet.

Du kan være med å heie fram en lokal fra kl. 13 lørdag. Da går startskuddet ved Vøra.

Richard og Marita Merlid er klare for å ta i mot 200 deltakere til Trollveggen Triathlon. Humøret er det ikke noe å si på. Foto: Hogne Bø Pettersen