Passivhus i Isterdalen

Huset til Livia Mary Dickie og Cato Nordbakk er sannsynligvis den første eneboligen i landet som blir oppgradert på denne måten.

Innflyttere. Cato Nordbakk og Livia Dickie har bosatt seg i Isterdalen og vil i løpet av 2014 få et hus der energibruken er betydelig redusert etter grundig etterisolering 

Etterisolert. Dette huset i Isterdalen er nå i ferd med å bli bygget om til å bli et såkalt passivhus. 

Fra papir

Huset som er en typisk enebolig fra 1981, gjennomgår nå en omfattende oppgradering med nytt tak og etterisolering av vegger og gulv. Livia Mary Dickie kommer fra Australia og ønsket seg et hus som holder godt på varmen. Hun og familien ville gjøre ting riktig og søkte på nettet etter informasjon. Der fant hun arkitekt Magne Bergseth som har god erfaring med energieffektive boliger. Han har ledet prosjektgruppa som har utarbeidet konseptet slik at boligen skal innfri kravene til passivhusstandard.

– Jeg tror dette vil være aktuell for andre boliger som er dårlig isolert, bygd før 1985, og der vinduer, dører og kledning er modne for utskiftning. Men det kan også være aktuelt for etterkrigshus, mener Magne Bergseth.

Men dette er utbedringer som koster, og ifølge Dickie vil det ta minst 20 år å nedbetale investeringen.

– Men når man uansett må gjøre tiltak, hvorfor ikke velge den beste løsningen, sier hun. Arbeidet til prosjektgruppa er støttet med 400.000 kroner i kompetansemidler fra Husbanken, og i tillegg vil huseieren få et tilskudd fra Enova når arbeidet er ferdigstilt.

– Vi påkoster huset med mellom 1 og 1,5 millioner kroner, og regner med at huset vil stå ferdig sommeren 2014, forteller huseier.

Fra papir