Språk med blideglimt i øyet

– La paso bien en Rauma, sier Alejandro (17) fra Cuba, som selv forklarer at det betyr at han trives i Rauma.

Hele gjengen samlet. Bak fra venstre; Satya Ram Twanabasy (Nepal), Reidun Skjølsvik (språkvert), Alejandro (Cuba), Turid Hoem (språkvert), Wolfgang Riecke (Tyskland), Ville Koskenniske og Anna Hyvarinen ( begge Finland). Foran; Lisbet Bang Riecke (Danmark), Jurgita Kvaeliene (Litauen), Kairith (språkvert og leder av Rauma Frivillighetssentral), Nurom Thansulham Hoem (Thailand) og Knut Strømme (språkvert). 

Fra papir

Alejandro har bodd på Åndalsnes i tre år sammen med familien sin. Han er en gladgutt som ser positivt på det meste.

Sist onsdag deltok unggutten fra Cuba på Språksprell i Kulturhuset, sammen med 11 andre språksprellere, fra mange forskjellige land.- Språksprell er en plass hvor alle som ønsker å praktisere norsk kan delta, sier leder i Rauma Frivillighetssentral, Kairith Fugledal Kvarsnes, som gløder av engasjement i kjent stil. Hun forteller videre at dette er et tillegg til voksenopplæringen i norsk.

Mange nasjoner

– Vi er vanligvis rundt 20 stykker fra forskjellige nasjoner. Litt mindre denne gang på grunn av vinterferien, forklarer Kairith, som presenterer norske ordtak som kveldens tema, der deltakerne går rundt i biblioteket og får ulike quiz-oppgaver. Språkverter fra lokalmiljøet forklarer og bistår, mens deltakerne selv må gjette seg til svarene. Etter denne runden, samler de seg i grupper der besvarelsene gjennomgås.

Biblioteket fylles med en varm og koselig atmosfære, der mennesker fra mange land møtes. Med enkle hjelpemidler når alle målet, som enkelt og greit er den gode samtalen på norsk, uansett utgangspunkt. Et uformelt samlingssted annenhver onsdag!

– Å være språkvert er både givende og lærerikt, sier Turid Hoem, som får støtte av de andre frivillige språkvertene, som med glede anbefaler andre til å bistå på disse kveldene.

Språksprell handler om så mye mer enn det å snakke norsk sammen. Det handler også om den gode samtalen, møte mellom mennesker på tvers av landegrenser, der alle lærer av hverandre.De fleste har vært med på disse kveldene flere ganger, med unntak av det nyinnflytta ekteparet Riecke.

Lisbet Bang Riecke er dansk og nylig ansatt som psykolog i kommunen, og ektemannen Wolfgang er tysk og kommer fra Hamburg. Ellers er både Finland, Litauen, Thailand, Cuba og Nepal representert. På en helt vanlig onsdagskveld i Rauma.Kairith, vår alltid sprudlende frivillighetsleder, avsluttet kvelden like engasjerende som hun startet, og fikk med den glade gjengen på et fellesbilde midt i biblioteket, mens avisas utsendte allerede har lovet å komme tilbake, neste gang som frivillig språkvert.

Fra papir