Team Kvam er et familieprosjekt der brødrene Jørn og Svein Sødahl Kvam, samt Jørns kone, Sissel Vollan samarbeider om både trening og kjøring av hundene i løp. Svein stilte til start i Femundløpet i år, som desverre ble avlyst på grunn av dårlig vær, mens det nå er Jørn som står på startstreken under Finnmarksløpet.

I fjor kjørte Vollan Finnmarksløpet for første gang.

Startskuddet for Finnmarksløpet går 7. mars, og Team Kvam har ambisjoner om å hevde seg i toppen.

- Det skal være tidenes startfelt i Finnmarksløpet i år, med svært mange gode hundekjørere. Det er vel totalt 80-90 spann som kjører i Jørns klasse, hvorav kanskje ti som er gode nok til å vinne. Vi har ambisjoner om å være med å kjempe om seier, forklarer Svein Sødahl Kvam.

Lå på tredjeplass i Femundløpet

Sesongen begynte lovende for Team Kvam. Spannet vant Gruveløpet på Røros og kom på 2. plass i Gausdal Maraton tidligere i vinter.

Også i Femundløpet lå de godt an, men så ble løpet avlyst på grunn av uvær.

- Vi har forståelse for at løpet måtte avlyses, men det er synd. Vi lå godt an; vi lå på 3. plass da rennet ble avblåst, og vi pustet de foran i nakken. Femundløpet var Norgesmesterskapet og et av hovedmålene for sesongen, og da er det selvsagt ikke noe gøy og måtte gi seg, forklarer Svein.

Under Finnmarksløpet vil han fungere som handler, eller medhjelper, for broren.

Rent hannhundspann

De har en lang merittliste å vise til som lag. Svein har en 2. plass fra Finnmarksløpet, mens Jørn har en 3. og en 4. plass. I tillegg har de flere seire fra Femundløpet, og en rekke gode plasseringer fra andre løp.

Svein forteller at de aldri har hatt et så godt spann som de har nå.

- For å si det sånn, så har vi aldri hatt et bedre spann, men så har vel aldri konkurransen vært hardere heller, forklarer han.

De har ti hunder i trening, hvorav åtte skal gå Finnmarksløpet. En hund blir med som reserve, slik at det til sammen blir ni hunder i bilen som kjører oppover.

- Vi har et rent hannhundspann nå, noe som er ganske spesielt og helt bevisst. Det har vært planen vår og ende opp med bare hannhunder, for å få et så sterkt spann som mulig, forklarer han.

Verdensmesterskap

Finnmarksløpet ble arrangert for første gang i  1981. Finnmarksløpet er også verdensmesterskap i år.

- Vi vet at vi på en god dag kan være med å kjempe helt i toppen, og derfor har vi ambisjonene deretter. Vi kommer til å kjøre offensivt. Men det er mange gode med, det er et langt løp og alt kan skje undervegs. Den som går først over målstreken er nok den som får et mest mulig smertefritt løp, sier han.

Svein Sødahl Kvam på vei ut fra start i Femundløpet 2011. Foto: Privat
Jørn Sødahl Kvam på vei ut av skjekkpunkt Jergul i Finnmarksløpet 2011. Foto: Privat