- Vi anket ikke selve utvisningen. Vi tok dommerens avgjørelse til etterretning. Men vi i fotballstyret i Åndalsnes IF mente imidlertid at selve straffeutmålingen var urimelig høy, ettersom det ble idømt 1000 kroner i bot ved første gangs forseelse, og 4000 kroner i bot pluss 2 kamper karantene andre gang. Slik vi forstod regelverket det dømmes etter var dette en kraftig overreaksjon, sier leder Levi Mikalsen i ÅIF fotballgruppa til Åndalsnes Avis.

Han legger til at det derfor ble bestemt å teste om straffenivået kretsstyret hadde satt var det riktige.

- Ankeutvalget i Norges Fotballforbund var enige med oss og har nå fjernet boten på 4000 kroner samt at vi får tilbakebetalt ankegebyret på 2500 kroner, sier Mikalsen videre.

Anken

«Åndalsnes IF Fotball tar dommen i saken til etterretning. Den ankes ikke.

Vi ønsker imidlertid å anke sanksjonen på kr. 4 000,- i bot og 2 kampers karantene for brudd på NFFs lov §11-5 a) - upassende oppførsel mot dommeren. Bakgrunnen for anken er følgende momenter:

I kretsstyresak (ikke nummerert, men datert 1.7.14) tidligere i år ble trener Tommy Unhjem bortvist i kamp. Reaksjonen fra NRFK var i det tilfellet kr 1 000,- i bot for upassende opptreden mot dommeren. Det vises i det tilfellet til ‘Retningslinjer for sanksjoner 2014’ som hjemler bot eller utestengelse.

I sak 49/14 er treneren slik vi leser saken dømt for samme forseelse, denne gang kroner 4 000,- ibot og 2 kampers karantene. Årsak: Bortvist trener på grunn av upassende oppførsel mot dommeren (§11-Sa), og det vises også til  "Retningslinjene for sanksjoner 2014". Det legges til at det i skjerpende retning er andre gang i sesongen at treneren blir bortvist.

Det blir imidlertid en voldsomt bratt kurve i sanksjonen fra tilfelle 1(Bot 1000 kr) til tilfelle 2 (Bot 4000 kr og karantene 2 kamper) når det i kretsstyresakene er samme forseelse det reageres på, spesielt med tanke på at eneste vektlagte skjerpende omstendighet er at det er andre gangs forseelse.

Vi mener på bakgrunn av dette at sanksjonen for denne bortvisningen er en overreaksjon i forhold til regelbruddet som har funnet sted.

Vi vil også legge til at Åndalsnes IF er en breddeklubb, og en klubb som arbeid er med fair play på alle alderstrinn. Vi støtter ikke på noen måte negativ oppførsel blant våre ledere. Vår reaksjon i denne saken går kun på det vi oppfatter som ‘for kraftig lut’ i forhold til tidligere praksis og regelbruddet det er reagert på.»

Ankeutvalget

Ankeutvalget vil bemerke i skriv av 1. oktober:

Ifølge Reaksjonsreglementet § 4-22 (1) er fristen for anke i saker om advarsler, utvisning og bortvisning, tre dager fra mottakelsen av avgjørelsen. Ankeerklæringen ble meddelt seks dager etter at klubben mottok avgjørelsen, og er dermed i utgangspunktet ikke sendt inn rettidig. Det er imidlertid i kretsens vedtak gitt informasjon om at ankefristen er 7 dager, og dette har klubben/trener forholdt seg til.

I tråd med tidligere praksis, hvor det er gitt feilaktig informasjon om regelverket fra kretsens side, kan ikke klubben lastes for dette, selv om klubben etter regelverket har en selvstendig plikt til å kjenne regelverket. Selv om anken ikke er rettidig, finner Ankeutvalget derfor likevel å kunne realitetsbehandle anken, da kretsen skriftlig har opplyst om feil ankefrist i sin beslutning av 19.9.2014.

Åndalsnes IF v/ Tommy Unhjem har akseptert at det gis en sanksjon, og anken gjelder derfor kun selve sanksjonsutmålingen. Det vises til at Unhjem har blitt bortvist en gang tidligere. Ved første tilfelle ble han ilagt en bot på kr 1 000. I herværende sak er han både blitt ilagt en bot på kr 4 000 og en karantene på to kamper. Det anføres at den ilagte sanksjonen er for streng, og at det må vektlegges at klubben er en «breddeklubb».

Det følger av «Retningslinjer for sanksjoner 2014» pkt. 6 «Bortviste trenere/ledere» – som også kretsen har vist til – at det skal reageres på upassende opptreden og uttalelser som innebærer angrep på dommerens nøytralitet og integritet, jf. tilsvarende i pkt. 8 «Upassende opptreden/uttalelser». Det skal normalt gis karantene i én til tre kamper. Samtidig fremgår det av retningslinjene at i lavere divisjoner og aldersbestemte klasser kan det benyttes bot i stedet for karantene. Det er imidlertid ingen plikt å benytte bot, jf. at dette er en kan-bestemmelse.

Retningslinjene er rådgivende fra NFFs side, og kan derfor fravikes dersom sakens karakter tilsier dette. Retningslinjene vil imidlertid være et viktig utgangspunkt ved sanksjonsfastsettelsen, men hvor det må foretas en konkret vurdering av saken og sakens alvorlighet.

Redegjørelsene i saken viser at trener har opptrådt på en upassende måte ved at det er protestert på dommeravgjørelser og kommet med upassende rop/uttalelser om dommer og dommeravgjørelsene. Etter retningslinjene skal det reageres på slik upassende opptreden/uttalelser mot dommer.

Ankeutvalget legger i skjerpende retning vekt på at det her er tale om en voksen trener, og at det må forutsettes at lagledere/trenere er godt kjent med regelverket og reglene om fair play, jf. lovens § 12-1 «Fair play», samt at trenere/lagledere forutsettes å være gode forbilder for øvrige aktører på banen.

I skjerpende retning, slik kretsen også har redegjort for i sin avgjørelse, legges det også vekt på at treneren tidligere er sanksjonert for tilsvarende episode i samme sesong, og er ilagt bot for dette.

Ankeutvalget er derfor enig med kretsen i at sanksjonen i denne saken skal være skjerpet. Kretsen benyttet bot på kr 1000 som sanksjon ved første tilfelle. Kretsen har i herværende sak ilagt både karantene og bot. Ankeutvalget finner imidlertid ikke grunnlag for å fravike retningslinjene i denne saken, og slik at det derfor enten ilegges karantene eller bot. Ankeutvalget er enig med kretsen i at to kampers karantene er en skjerpende sanksjon, og hvor det er vektlagt gjentakelsen av forseelsen. Etter Ankeutvalgets oppfatning anses det for å være en tilstrekkelig sanksjon å ilegge karantene, men uten at det i tillegg ilegges bot på kr 4 000.

Dommen

Anken er etter dette delvis tatt til følge, og ankegebyret skal derfor betales tilbake, jf. reaksjonsreglementet § 3-19 (2). Beslutningen er enstemmig. Beslutning: Åndalsnes IFs anke tas delvis til følge.

Nordmøre og Romsdal Fotballkrets’ beslutning av 19.9.2014 stadfestes slik at det ilegges to kampers karantene i forbindelse med utvisning av trener, men slik at bot på kr 4 000 bortfaller.

Ankegebyr tilbakebetales, jf. reaksjonsreglementet § 3-19 (2).