Klokka 12 gikk starten for årets raceklasse i Dynafit Romsdal Rando. Da hadde allerede de som går uten tidtakning og de som måler krefter på litt lavere nivå gått avgårde.

Starten gikk på Stormyra, og løperne skal over tre topper - Galtåtind (1.124 moh), Søre Klauva (1. 348 moh) og til slutt Kirketaket (1.439 moh).De aller raskeste er ventet å bruke rundt to timer.

Randoneekonkurransen arrangeres i år for femte gang, og arrangementet har vokst seg stort:

- I februar, mars og april er det stort sett randoneekonkurranser hver helg ett eller annet sted. Romsdal Rando er en av de med flest deltakere, forteller rennleder Knut Inge Orset.

Strålende forhold

Med strålende sol kan hverken arrangører eller deltakere klage på været.

- Været kan jo ikke bli bedre. Det har blåst litt i fjellet de siste dagene, men i dag er det helt vindstille. Det er viktig for trivelsen både for funksjonærer og for deltakere, forteller Orset, som forklarer at føret er litt vekslende:

- Noen steder er det kjempefint, mens andre steder er det krevende. Men det er jo et hardt løp, så litt krevende forhold må man regne med, forteller han.

I år er de tilbake til den originale løypa.

- De siste to årene har vi måttet bruke en alternativ løype. Denne løypa krever at det er både fint vær og lav snøskredfare. I år har vi vurdert det som trygt å bruke den igjen, forklarer han.

Ønsker flere trimmere

I år er det 87 startende i Romsdal Rando, og konkurransen er en del av norgescupen.

- Vi skulle gjerne hatt med enda flere, særlig i trimklassen. Det er de som er vanskeligst å få med. Samtidig er det en tøff løype, så jeg skjønner at ikke alle vil legge ut, sier Orset.

Mange av deltakerne er fra arrangørklubben Romdal Randoneeklubb, men det er også mange tilreisende.

- Over halvparten kommer utenfra, forteller han.

Mange funksjonærer

Å arrangere en slik konkurranse krever mannskap, og arrangørklubben har mange folk i fjellet på en slik dag.

- Vi har rundt 40 funksjonærer, og 35 av disse er i fjellet. Vi må ha mange folk for å ivareta sikkerheten, det er det som er det aller viktigste, forklarer han.

Og arrangøren er tydelig på at de skal forlate fjellet like fint som da de kom:

- Den som kaster fra søppel blir disket, var den kontante beskjeden til løperne før start.