Marianne Brevik og Rolf Herman Bjerkeli er begge med i jubileumskommiteen og de har vært aktive i redaksjonen for jubileumsboka. De forteller at arbeidet med boka startet på nyåret i fjor, etter at hovedstyret valgte en jubileumskomitè. Etter hvert ble det valgt en redaksjonskomitè, med leder Marianne Brevik, samt Rolf Herman Bjerkeli, Anton Kristensen og Tove Høgset.

– Jubileumsboka som vi er veldig stolt av, har tatt for seg de siste 25 åra i laget, samt et kort sammendrag fra de første 75 åra. Dette fordi at laget tidligere har gitt ut to jubileumsbøker, som har markert både 50- og 75 år, sier Marianne Brevik, som erkjenner at de har lagt bak seg et tidkrevende og interessant arbeid.

– Arbeidsoppgavene har vi fordelt etter beste evne. Vi har brukt årsmeldinger og protokoller som grunnlag for vårt arbeid, samt bilder fra Åndalsnes Avis og bildesamlingen til Ivar E. Skotvoll, sier Rolf H. Bjerkeli. Han legger til at de også har gitt bygdefolket muligheten til å bidra med bilder og innspill.

I sammendraget fra de første 75 åra, beskrives krigsåra etter en god vintersesong i 1940. Krigsutbruddet 9. april satte en stopper for så mangt. Det foreligger ingen vedtak, men sjølve lagsarbeidet ble lagt ned. Ingen årsmøter eller regnskap er ført i krigsåra. At det tross dette var idrettslig aktivitet, er noe annet.

Bygdas tre

Videre i sammendraget står det: Idrettslaget kan sammenlignes med et tre som står med røttene godt planta i isfjordsjorda, med en sterk stamme av medlemmer som jobber for laget. Greinene på treet vokser ut og blomstrer. Noen tørker ut og forsvinner, mens nye greiner vokser ut og blir sterke.

Aktiviteten de siste 25 åra bekrefter disse linjene. Jubileumsboka som har fokus på det sportslige, er rikt illustrert med en rekke gode, gamle bilder med historisk sus. Fokuset er rettet i hovedsak mot barn og ungdom, men også andre ildsjeler og idrettsprofiler i laget har fått sin fortjente plass.

«I 1996 fikk idrettslaget overta et område på 25 mål fra Rauma kommune i Furulia. Dette er det området vi har i dag, der slalåm og hoppbakkene fortsatt ligger på kommunens eiendom. Det å anskaffe seg egen eiendom har vært viktig, og har muliggjort og bidratt til realisering av både klubbhus, skøyte- og hockeybaner, samt tre sandvolleyballbaner.» (Sitat fra boka)

– Det er ingen hemmelighet at aktiviteten og skimiljøet har variert de siste 25 åra. Antall aktive konkurranseløpere er sterkt redusert. Vi har ikke lenger utøvere på nasjonalt nivå, sier Bjerkeli, som mener likevel at det er en aktiv 100-åring som nå jubilerer.

Stor idrett

Skisporten har alltid stått sterkt i Isfjorden, og var også noe av bakgrunnen for at laget ble stiftet for 100 år siden. I den siste 25-årsperioden har Isfjorden hatt fire landslagsutøvere på ski; Håvard Bjerkeli, David Andersen, Kjetil Søvik og Børge Søvik.

– En trend i tida er samarbeid med andre lag. Etter at alpinsporten i Rauma hadde ligget brakk i nærmere 30 år, tok noen foreldre fra Isfjorden og Åndalsnes initiativet til å starte treningsgruppa Rauma Alpint vinteren 2007. Ellers er alle gruppene i laget godt presentert i boka, sier Marianne Brevi. Hun trekker fram aktivitetene på skøytebana og rundeskirenn hver uke med stor aktivitet.

Jubileumsboka avsluttes med fokus på de dyktige idrettsprofilene laget har fostret de siste åra, og vinnerne av Raumastatuetten. Avslutningsvis nevnes æresmedlemmer og formenn gjennom 100 år, samt sponsorer som har gjort utgivelsen av boka mulig.

Idrettslagets sterke posisjon i bygda er udiskutabel. Her vanker pengegaver fra Isfjorden Pensjonistforening - 50.000 kroner til Isfjorden IL og 50.000 kroner til Isfjorden Hornmusikk. Foto: Privat
Isfjorden har fostret mange store idrettsutøvere som blant andre Karoline Bjerkeli Grøvdal. Her sammen med foreldrene Lillian og Svein som også har vært svært aktive i idrettslaget. Foto: Privat
Ivan Erlandsen, Marianne Brevik og Rolf Herman Bjerkeli, som alle er en del av jubileumskomiteen, viser stolt fram både t-skjorter, luer og skjerf for salg i jubileumsåret. Foto: Tormod Lien