Har man ikke breddeidrett vet man heller ikke hvilke talent man går glipp av, mener David M. Andersen.

– Isfjorden IL har ei i idrettslaget som er et godt eksempel på akkurat det, mener David M. Andersen. Vi har ei i en gren som det er bortimot utenkelig at vi skulle ha i Isfjorden, nemlig Karoline Bjerkeli Grøvdal i friidrett. Det viser at talentene kan finnes i alle greiner, sier den tidligere landslagsutøveren i hopp.

Og sjøl er han også et godt eksempel på akkurat det. Som den eneste aktive hopperen i idrettslaget, bygget han opp karrieren fra timevis med mengdetrening i hoppbakken i Furulia. Han kuppet junior-NM før han egentlig var gammel nok, og han sikret seg landslagsplass både på junior- og seniornivå.

Hopptalentet, som nå er blitt 35 år og småbarnspappa, er tydelig i svaret sitt når Åndalsnes Avis spør om det er noe han ønsker å utfordre Isfjorden IL på, eller idrettslag generelt.

– Grunnleggende ferdigheter

– Jeg ønsker å utfordre idrettslag generelt på at de må legge til rette for breddeidrett, og ikke bare fotball. Ja, det er mange som er med på fotball, men her bør idrettslagene ta ansvar. Man skal ikke så langt opp i klassene i skolen heller, før det er mye fotball i gymmen. Skihopping vet jeg er utrolig krevende, men jeg er veldig glad for skøytebanene og volleyballbanene som er kommet i Isfjorden, sier Andersen og peker på to faktorer når det gjelder breddeidrett.

– Vi vet ikke hvilken unge som hadde syntes en idrettsgrein er ekstra artig, og som kanskje har et ekstra talent for akkurat det. Barna må få vite hva som finnes, for eksempel gjennom friidrettsdager, eller andre dager der man ordner til for å vise ulike idretter. Slik kan man få vekka interessen.

Andersen mener også at breddeidretten har en veldig viktig funksjon for toppidretten.

– Allsidighet har alt å si for toppidretten. Man må ha kroppsbeherskelse for å tilpasse kroppen ulike ting. Som ung skal man mestre fryktelig mye, – det gjør at man for eksempel kan klare ekstremt små endringer i teknikk. Flere av de jeg var på landslaget med hadde drevet med turn. noe de hadde stort utbytte av. Så sjøl om idretter er veldig forskjellige, kan man ha utrolig stort utbytte av allsidigheten, sier Andersen.

Idrettslaget en del av barndommen

Åndalsnes Avis har også slått på tråden til både tidligere landslagsutøvere i henholdsvis telemark og langrenn; Kjetil Søvik og Håvard Bjerkeli.

Og når Bjerkeli får spørsmålet om hva idrettslaget har betydd på for idrettskarrieren hans, svarer han dette:

– Foreldrene mine, og spesielt pappa, har vært veldig engasjert i idrettslaget. De tok oss tidlig med på idrett, både fotball, langrenn, alpint, hopp og orientering. Så jeg har vært med i idrettslaget siden jeg var liten, – og det betydde mye i barndommen, trolig mer enn jeg er klar over. Muligheten til å være med på mye forskjellig ga meg grunnleggende ferdigheter, og som jeg husker som leik, forteller Bjerkeli.

Han mener allsidighet er viktig, at det gir et spekter av ferdigheter man har bruk for i alle idretter. Som for eksempel balanse, koordinasjon, hurtighet, styrke og teknikk.

– Fortsett med samarbeid innad i laget

Kjetil Søvik sin start i idrettslaget likner Bjerkeli sin. Dagene var fylt av fotball, ski, volleyball og litt håndball.

– Og så var det rundeskirenn og alpint i Furulia. Det var mye aktivitet, og det var mye forskjellig sier han og sier seg veldig, veldig enig med Andersen i at det er viktig at idrettslag tenker bredde i tilbudet sitt.

– Det er mye diskusjon om spesialisering, og på et tidspunkt kan man måtte velge, men det trenger ikke bety ensidig trening. Det å ha mange tilbud i tidlig alder – det er kjempeviktig. Også når man spesialiserer seg er det viktig at man fortsatt er allsidig, sier Søvik som vil utfordre Isfjorden IL til å fortsette å jobbe som et idrettslag som tenker på helheten, – ikke bare fotball, eller langrenn.

– Og kanskje de i enda større grad kunne ha samarbeidet på tvers av idrettene, for eksempel ei felles barmarkstrening for flere idretter. Jeg vet det er mange flinke trenere og krefter som kan utveksle ideer og erfaringer. Det er vinn, vinn! Og denne utfordringen gjelder for så vidt for hele kommunen. den er ikke større enn at man hadde tjent på mer samarbeid, sier Søvik.

Bjerkeli, som sjøl nå sitter i hovedstyret i Molde og omegn idrettsforening, sier det er ethvert idrettslag sin drøm å få fram en toppidrettsutøver, sjøl om de først og fremst jobber for god bredde.

– Men driver man med langrenn om vinteren, må man ikke være så streng at man sier at man ikke kan spille fotball om sommeren. Allsidighet er viktig for at ungene holder på med idrett lenger, sier han og nevner at fotballklubbers strenge krav til spillere om tidlig spesialisering er negativt.

– Det er negativt både med tanke på skader, og fordi man risikerer at ungene blir utbrent og lei.

Han mener trivsel er en viktig faktor for å lykkes.

– Det er fole mange veger til rom, og jeg tror ingen blir god av å bli instruert hele tida. Det handler om å legge til rette for trivsel. I MOI har vi ofte treninger med kveldsmat sammen etterpå. Det sosiale aspektet er viktig, samtidig som formidler at det krever tid og innsats om man vil bli god.