– Jeg ser det begynner å bli kult blant ungdommen igjen, forteller Ingrid Helde Kjølseth som sammen med Rune Husvik sørget for å lose folk innom skikretsens utlånshenger lørdag.

Den var utplassert der i forbindelse med lørdagens arrangement i Rauma skisenter. ÅIF arrangerte NM i fjelltelemark for junior og senior, landsrenn for 13 til 16 år, og det tradisjonelle Skorgedalsrennet som inkluderer klasser for alpint, veteraner og barneskirenn.

– Vi er på veg opp

Og sjøl om rennleder Håvard Hole ser en liten nedgang i deltakerantallet, er Både Husvik og Helde Kjølseth optimister for framtida til telemarksporten.

– Jeg føler vi er på veg opp. Det er flere og flere som kjører telemark i alpinanleggene, slik som det var før, sier Rune Husvik som er leder i telemarkkomiteen i Møre og Romsdal.

Han forteller at skikretsen har vært rundt med utlånshengeren, blant annet til Stranda, Fursetfjellet og Sykkylven. I helga blir den stående i Skorgedalen, før den flyttes til Måndalen og skitrekket i byggefeltet.

Låner ut utstyr

– Her er det masse godt utstyr til unger, både ski og sko. Vi frir til unger og skileik. Telemark er variert trening og leik. Og så har vi skaffet en del utstyr som er likt det som landslagskjørere som Sivert Hole og Guro Helde Kjølseth kjører med. Med det håper vi å kunne fri til de som kjører alpint og som har lyst å kjøre bakketelemark. Når Guro kjører renn i Europa, kan de ikke skjønne at hun ikke har erfaring som alpinist, for det er for mange den vanlige vegen til telemark. Som alpinist har man porttrening og linjene inne, så det er bare å komme og prøve, sier Ingrid Helde Kjølseth, som også er mamma til helgas norgesmester i seniorklassen, Guro Helde Kjølseth.

Gull til Kjølseth og Hole

Landslagsutøveren kjører for Rival, men føler seg langt ifra fremmede i Rauma.

– Det er litt heime dette også. Vi har hytte her, og jeg bodde i Rauma til jeg var 13 år, forteller hun.

Hun hadde ikke mange konkurrenter i klassen, men Synnøve Hole Sletta stilte til start etter litt påtrykk fra mamma Ingrid Nerhus Hole.

– Jeg har ikke kjørt aktivt på åtte år, så jeg var med bare for moro skyld, sier hun.

Det resulterte i at hun kunne ta med seg sølvmedaljen heim. Ektemannen Anders Sletta var ikke langt unna medalje i herreklassen han heller. Han ble nummer fire, bak vinner Sivert Hole, Amund Møster Haugen på andreplass og Harald Harstad på tredje.

Ifølge rennleder Håvard Hole, var det 35 som staret fra toppen, derav over 20 tilreisende. I tillegg deltok 20 barn i barnerennet.

Erik Kvernberg fra Eidsvåg IL vant juniorklassen for herrer, for øvrig med rennets bestetid, mens Mille Marie Gunnerød, Hagahogget Låmlag, vant juniorklassen for kvinner.