– Ja, du kan godt si at jeg har fått et nytt liv. Det er en helt annen verden, sier 40-åringen fra Isfjorden etter å ha vunnet Isfjorden Rundt sist søndag.

Fikk orden på ryggen

Han sier at nå har fått «orden på ryggen» og er klar for å røre seg mer.

– Nå har jeg fått tilbake litt av treningsgleden og litt av konkurransegleden, faktisk, sier han til Åndalsnes Avis. Det er nå 12 år siden han avbrøt skikarrieren.

– Synd de ikke fant det ut før – kan hende kunne jeg holdt på noen år til, sier mannen som var en av verdens fremste skiløpere og slo gjennom i ’96.

– Jeg fikk sjukdommen spondylartritt, en revmatisk sjukdom som rammer ryggsøyla. Jeg har rett og slett vondt i ryggen mye, uten at jeg har trent hardt. Det stråler ut i setet og beina. Da er det er vondt å holde på og man blir fort sliten.

Endelig fant de rett medisin

Det er først nå at legene har kunnet gi ham riktig medisin. Den tar bort mye av plagene:

– Når jeg går og trener, så kjenner jeg egentlig ingenting. Det er når jeg sitter mye; når jeg kjører bil eller sitter i sofaen, at det er plagsomt.

– Så nå kan du bare peise på?

Bjerkelig trekker litt på det og understreker at han ikke tenker noe comeback:

– Ikke helt. Jeg har tre unger som jeg følger opp som er ivrige på ski. Jeg håper at jeg kan være til inspirasjon for dem og den treningsgruppa som jeg trener i MOI i Molde, sier Håvard Bjerkeli, som er bosatt i Molde.

For arrangørene var det kjekt å ha med den tidligere landslagsløperen:

– Jeg var i Isfjorden likevel, og på topptur i Måndalen lørdag sammen med kona. Ungene skulle gå her, og da tenkte jeg at jeg kunne slenge meg med når jeg likevel er i ganske bra form.

Brøytet veg for de andre

Formen var god nok til å vinne løpet. En trio med Bjerkeli, Finn Thorer Kjos fra Åndalsnes og Magnor Rypdal fra Isfjorden gikk fremst stort sett hele det 25 kilometer lange rennet.

Noen kilometer før mål måtte Rypdal slippe, og Bjerkeli og Kjos gikk alene mot mål. På oppløpssida viste Bjerkeli seg som den sterkeste og gikk i mål to sekunder før Kjos.

– Det var tungt føre, og tungt å gå først. Et rufsete føre, sier Bjerkeli.

Under hele løpet snødde det lett, og temperaturen varierte undervegs i løypa. Det gjorde det også vanskelig å treffe med smurningen.

– Han ble for sterk i spurten - han er nok litt raskere, sier Kjos.

I kvinneklassen var det kun én deltaker; Anne Grete Hjelme fra Isfjorden.

20 løpere stilte til start i konkurranseklassen senior, 10 i konkurranseklassen for barn og 63 barn i mini-Isfjorden Rundt. I tillegg var det en trimklasse/mosjonsklasse som gikk uten tid der nærmere 40 startet.