Åndalsnes Avis besøkte Stall Moa lørdag, da de akkurat hadde kommet igang med den første øvelsen i cupen «Stall Moa Games», nemlig skeid.

Sju juniorer var klare for å vise sine rideferdigheter og hestenes lydighet i konkurransen. Der skulle alle gjennom en løype med ulike utfordringer - blant annet rygging, slalom, hinder og gå over en «skummel» presenning.

– Skeid er Norges svar på lydighetskonkurranse for brukshest. Det er en konkurranse som har lange tradisjoner, helt tilbake til vikingtida. Da møttes man for å kappes om hvem som hadde den beste og lydigste hesten, forteller Ingeborg Morstøl på Stall Moa.

Det ble arrangert skeid helt opp til 1800-tallet. Grenen har blitt tatt opp igjen de siste årene, og brukes nå hovedsakelig for å få mer oppmerksomhet rundt de norske hesterasene, som er utrydningstruet.

– Men her har vi selvsagt åpent for alle hester, uansett rase, sier hun.

Skeid og orientering

I helgens konkurranser var over 30 ryttere med på konkurransen.

– De fleste er fra Stall Moa, men vi har også med noen utenfra. Vi har litt færre startende enn i fjor av litt ulike årsaker, men jeg vet at mange kommer sterkere tilbake nesteår, smiler Morstøl.

Hun forteller at skeid er en konkurranse som passer for alle.

– Den yngste deltakeren i dag er seks år. Man kan lage skeid-løyper tilpasset alle nivå, så voksen-løypa blir litt mer krevende. Da skal de ut i terrenget, forteller hun.

– Moro

Erica og Helene startet begge i juniorklassen i skeid med sin favorittponni Lakritz.

– Det var skikkelig gøy, og Lakritz var veldig flink, forteller Erica etter å ha kommet i mål.

Det vanskligste var å komme over pressenningen.

– Hun synes det var litt skummelt, men det gikk bra på andre forsøk, forteller hun.

Og også for Helene, som var med for første gang, gikk det bra gjennom banen.

– Jeg har ikke vært med før, men det var moro. Lakritz er min favoritt fordi hun er veldig snill også har hun mye energi, forteller hun.

Søndag fortsatte cupen med orientering til fots og orientering til hest.