Magnor Rypdal hadde ikke konkurrert på ti måneder da han på søndag fullførte Vasaloppet for 25.gang. Det gjør at isfjordingen havner på en eksklusiv liste.

– Jeg har hatt bedre opplevelser i Vasaloppet enn jeg hadde i dag. Denne gangen gikk det tungt fra start til mål. Jeg hadde heller ikke fullklaff med skiene. Det var litt trått og jeg var nok ikke av dem som hadde best glid, sa Magnor etter at jubileumsturen var unnagjort. Værmessig ble det en av de beste ettersom verken var kaldt eller vått. Rypdal skulle egentlig ha jubilert i fjor. Da satte sykdom en stopper for at han kunne gå de 90-kilometerne.

Fast innslag

Søndagens start hang også i en tynn tråd. Det var først tre dager før rennet at Magnor tok den endelige avgjørelsen på at han skulle reise til Sälen. Der har han leid losji alle gangene han har vært med i Vasaloppet. Rypdal visste bedre enn noen annen hva som var i vente da startskuddet smalt i åttetiden ettersom han har vært gjennom de samme ritualene mange ganger. Den lokale jubilanten kjenner de fleste stigningene og utforkjøringene i løypa.

– Hva tenker du i forhold til din videre Vasaloppet-karriere, Magnor?

Rypdal var da vi pratet med han noen timer senere usikker på om han kommer til å holde den mangeårige Vasaloppet-tradisjonen i hevd de neste årene. For det er mye logistikk rundt et løp som går i Sverige og har start og innkomst på to forskjellige steder.

Han har opplevd å stå på startstreken i 25 minusgrader og regn og plussgrader. Store temperatursvingninger har ofte gjort det vanskelig å få til gode ski. Det har vært litt av sjarmen med Vasaloppet. Det er like stort hver gang å krysse mållinjen. For den bereiste turrennveteranen har det aldri vært aktuelt å kaste inn håndkleet. Han har vært fast bestemt på å komme seg til mål for egen maskin og har så langt klart det selv om det hvert år er mange som av en eller annen grunn må ta av seg skiene underveis.