ÅIF har hele sesongen ligget i nedrykksposisjon fra 4. divisjon til 5. divisjon. Sist lørdag skulle alt avgjøres.

Med seier i sin siste kamp borte mot Eidsvåg, kunne ÅIF ha en sjanse til å komme på kvalifiseringsplass. Men de var samtidig avhengige av at Elnesvågen, som før siste runde hadde kvalifiseringsplassen. Elnesvågen møtte bunnlaget Tingvoll og vant 3–1.

Dermed hersker det ikke lenger noen tvil. ÅIF rykker ned til 5. divisjon, en divisjon klubben aldri før har vært i, i moderne tid.

– Jeg tror dette er en sum av flere faktorer som har gått i feil retning over tid, sier trener Kim Hugo Nyheim når vi spør om ÅIFs nedrykk er et uttrykk en krise for fotballen i Rauma.

Nyheim svarer tilbake at det kanskje burde være en journalistisk oppgave å se på hva som har gitt denne utviklingen gjennom de siste 20 åra.

Nyheim sier også at det nå ligger en kjempestor utfordring i at kommunen har svært mange gode og talentfulle spillere i aldersbestemt klasser både blant gutter og jenter, men at disse blir borte nesten over natta når de ikke finner et attraktivt tilbud lokalt.

– Vi ser nå at unge spillere som drømmer om å bli gode, søker seg til skoler der det er mulig å få spille fotball. Vi har også erfart at vi i år har hatt spillere som ikke skjønner hva som kreves. Ja, det er en sportslig krise for fotballen i Rauma. Det er det ingen tvil om, sier Kim Hugo Nyheim og legger til at han ikke tror at det er på trenersida det har sviktet, men at dette er en del av ai samfunnsutvikling der spillere kan melde forfall til en kamp på grunn av at de heller vil på kino.

Han mener også at det har å gjøre med en krise i apparatet rundt et lag der tidligere vokse idealister var med på å «bære» laget fram.

– Nå vet ikke spillerne lenger hvem de spiller for, er det treneren eller er det laget og klubben, sier Nyheim. han er nå opptatt av at klubbene i Rauma nå, på styrenivå, må sette seg ned sammen for å finne ut hva vi vil med fotballen i Rauma.

– Jeg mener en daglig leder må på plass for å få på plass organisasjonen og jeg mener at fotballen i Rauma må samle seg på guttesida om vi skal bli konkurransedyktige med andre sterke miljøer i kretsen, sier Kim Hugo Nyheim og legger til at et seriøst A-lag på Åndalsnes vil kunne utsette flyttingen til andre steder for unge spillere som vil noe med fotballen.

– Er det fortsatt mentale og kulturelle sperrer for et slikt samarbeid?

– Ja, det er nok fortsatt noen som mener at det er bedre at to lag og to klubber mislykkes enn at vi samarbeider for å få ett lag til å lykkes. Men vi vet også at gode resultat motiverer, sier Kim Hugo Nyheim.