– Vi vil prøve å gi et best mulig bilde av alle hundre åra, forteller Torgeir Næss.

Næss er en av mange frivillige som i over ett år, har jobbet med å sette sammen jubileumsboka. 25. mai 2017 er det nemlig hundre år siden Åndalsnes Idrettsforening ble stiftet. Foreningen, som først het Fotballklubben Lyn i 1917, startet sin reise som fotballklubb og har siden blitt mye mer enn bare det. Når da hundre år skal dokumenteres, sier det seg selv at det er mye som skal med.

– For å holde det mest organisert så fordelte vi områder når vi skrev boka. Noen jobbet for eksempel med håndball, ski og fotball, mens andre jobbet med områder som 17. mai og skihytta, forklarer Næss. Han håper på at boka skal være ferdig til 1. desember, så alt er pakket og klart til jubileumsåret.

– Selv om jubileet ikke er før neste år, så prøver vi å få boka ferdig før. Det er kjekt å ha alt klart, sier han.

Stort engasjement

Da ÅIF startet prosessen av boka var det flere sentrale folk i klubben som kastet seg med.

– Det kom først en henvendelse om at det ble satt opp en skriftsnemd. Den har egentlig skapt seg selv, men uten den hadde vi ikke kommet oss noe sted, sier Næss.

Siden innsamlingen av bilder startet for et par måneder siden har flere vist interesse.

– Folk har vært veldig imøtekommende. De har åpnet husene sine, leitet frem og levert ut album. Det er mange fantastiske bilder ute og går, og det er synd vi ikke får plass til alle, forteller Næss som understreker at de nå har mer enn nok bilder til boka.

Ifølge Næss har de prøvd å få til tre ganger så mye bilder som det er tekst. Han forteller også at den største utfordringen billedmessig, var å få tak i bilder fra før krigen.

Før krigen var det ikke mange som hadde fotoapparat, men det eksisterer bilder likevel så vi er fornøyd med at vi har fått samlet en del, sier han.

Historisk moro

Det er ikke bare bilder som skal prege boka. Ifølge Næss er det mye morsom historie fra dokumentasjonen for Å.I.F. på begynnelsen. Et resyme fra boka til Rolf Larsen om de første femti årene, skal også være med.

– Historisk sett synes vi det er viktig å ha med, slik at de som er med i klubben får se at det var en start en gang, sier han.