– Dette er utrolig gøy, sier Marius Haugaløkken, bestyrer på Gjendesheim som fortsetter:– Vi ser at veldig mange har valgt Besseggen som årets store opplevelse, og det er ikke bare nordmenn som har valgt Nasjonalparkriket som sin feriedestinasjon i år, fortsetter han.

Det er med andre ord ikke "bare" Romsdalseggen som er populær...

Besseggen ligger i Vågå kommune, øst i Jotunheimen, mellom vannene Gjende og Bessvatnet. Omtrent 40 000 går turen hvert år, noe som gjør den til en av Norges mest populære fjellturer. Henrik Ibsen ble så fascinert av Besseggen at han skrev om den i sitt skuespill Peer Gynt under pseudonymet «Gjendineggen».

Da DNT merket sin første varderute i 1870, ble den lagt over Besseggen. Den gangen ble ruten merket fra Bessheim til Memurubu. I dag kan du også følge merket rute mellom Gjendesheim og Memurubu, og ingen tur over Besseggen er komplett hvis du ikke tar turen over vannet med Gjendebåten. Turen over Besseggen passe for de aller fleste, men den kan være krevende til tider. Den er 17 km lang, og normalt tar det 5–7 timer å gå den.

I år startet Besseggsesongen sent. Deler av ruten hadde snøføre til langt ut i juni, og Gjendebåten måtte utsette sesongstart med en uke. Men plutselig kom fjellsommeren, og med den kom Besseggklare gjester også.

– Vi har hatt en helt eventyrlig sesong hittil i år, forteller Marius.

– Fjoråret var veldig bra, men hvis økningen som vi har sett hittil i år fortsetter, går det mot et rekordår for oss, fortsetter han - i følge ei pressemelding fra nasjonalparkriket.no

Populær også om vinteren

Besshø er også en del av Høgruta i Jotunheimen som stadig flere har begynt å gå vinterstid, og Haugaløkken merker at det også bidrar til å skape interesse rundt Besseggen og Gjende.

– Destinasjonsselskapet og bedriftene rundt Høgruta begynte i det små med markedsføringen av vinterproduktet for et par år siden, og nå har det virkelig tatt av. Vi får stadig henvendelser fra guidefirmaer som allerede nå har begynt å planlegge påskens eventyr, forteller han.

Hvis du har lyst til å gå Besseggen for første gang, eller hvis du vil tilbake for å hilse den som en gammel venn, er det fortsatt ledig plass på de mange gjestfrie hyttene i ett av de vakreste områdene i Norge.